Isereko (Frantzia) Departamentuko bigarren hezkuntzako 96 ikastetxe tokiko produktuz hornitzen dira. 11 eta 15 urte bitarteko haurrei egunero eskaintzen dizkieten 37.000 menuen % 25 tokiko produktuz osatuta dago. Chirstophe Corbiere, Saileko elikadura proiektuen arduraduna, Hego Euskal Herrian izan zen urtarrilean EHIGE, VSF Herrien Bidezko Elikadura eta Gure Platera Gure Aukera ekimenaren eskutik.
Christophe Corbière, Frantziako Estatuko Isère departamenduko elikadura proiektuen eta merkaturatze zirkuitu laburren arduraduna, Euskal Herrian izan zen joan den urtarrilean EHIGE, VSF Herrien Bidezko Elikadura eta Gure Platera Gure Aukera ekimenaren eskutik. Hiru egunez, administrazioko teknikari hori EAEko eta Nafarroako administrazioko ordezkariekin bildu zen, baita Gure Platera Gure Aukera ekimenarekin ere. Ekimen horretatik eskola-jantoki osasuntsuak, hurbilekoak, bidezkoak eta hezitzaileak aldarrikatzen dira.
EAEn, lehen bilera administrazioko ordezkariekin izan zen; besteak beste, Bizkaiko Foru Aldundiko Nekazaritza zuzendariarekin, Eusko Jaurlaritzako Landaren, Itsasertzaren eta Europar Politiken zuzendariarekin eta Hazi eta Elikako ordezkariekin. Zoritxarrez, ez zen Hezkuntza Saileko ordezkaririk izan.
ESKOLA-JANTOKI EREDU BERRI BATI BURUZKO JARDUNALDIAK
Arratsaldean, Christophe "Eskola Jangela. Eskola-jantokiaren eredu berri baterantz». Gune honetan, Iséreren esperientzia izateaz gain, Santanderko Cisneros eskola publikoan abian jarritako eskola-jantokiko proiektua eta Laia Ekosormenak eta VSF Herrien Bidezko Elikadurak egindako eta azken elkarte horrek eta EHIGEk sustatutako EAEko eskola publikoetako jantokien inpaktuei buruzko azterlanaren lehen emaitzak ezagutu ahal izan ziren. Ekitaldi horretara 85 pertsona inguru hurbildu ziren, hainbat sektoretakoak (gurasoak, toki-administrazioak, garapen-agentziak, alderdi politikoak, GKEak, sindikatuak, jantokietako langileak, etab.).
Nafarroan, bi bilera egin ziren [01], Nafarroako Erosketa Publikoaren Nafarroan taldeak eta Iruñeko Udalak babestuta: lehena, INTIAko, NUPeko eta Nafarroako Erosketa Publikorako Mahaia osatzen duten erakundeetako eta gizarte zibileko beste erakunde batzuetako teknikariekin; eta, bigarrena, erakundeetako ordezkariekin, besteak beste, Landa Garapeneko, Ingurumeneko eta Toki Administrazioko kontseilariarekin, Osasun Publikoko zuzendariarekin, Hezkuntza Saileko ordezkariekin, Ingurumen eta Lurralde Antolamendu Zuzendaritzarekin eta Nafarroako hainbat eskualdetako zinegotziekin eta alkateekin.
INTERES HANDIA
Topaketa guztietan parte-hartze handia eta interes handia izan da Conseil de Isère bezalako erakunde publiko baten esperientzia ezagutzeko, derrigorrezko bigarren hezkuntzako ikastetxeetako janarientzako elikagai lokal eta ekologikoen erosketa publikoan. 2008an itsasoratu zenetik, 11 eta 15 urte bitarteko haurren 96 ikastetxe horren bidez hornitzen dira. 96 ikastetxe horietatik 58k 7 sukalde orokorretan sukaldatzen dute, eta gainerako 38 ikastetxeek sukalde propioa dute. Horretarako, 37.000 menu egin behar dira egunero. Horrela, haurren elikaduraren % 25 bertakoa izatea lortu da, eta % 16 ekologikoa. Horretarako, 150-200 nekazaritza-ustiategi daude tartean. Kudeaketa-eredu horrek lehen sektorea indartzen laguntzen du, milaka ikaslerengandik hurbil dauden menu osasuntsuak bermatuz. Saileko gobernuarentzat eta hainbat zerbitzurentzat (lurraldearen antolamendua, hezkuntza, osasuna, merkataritza, etab.), janarien sukaldaritza kolektiboa eta erosketa publikoa funtsezko palanka da merkaturatze-bide laburrak egituratzeko, eta, beraz, elikagai-sektorea eta tokiko garapen ekonomikoa egituratzeko.
BORONDATE POLITIKOA
Isèreren esperientzia bi helbururekin hasi zen: batetik, tokiko eta kalitatezko erosketa publikoa bultzatzea, eta, bestetik, tokiko produkzioari laguntzea. Beraz, borondate politiko irmoa dago. Halaber, Christophe Corbièrek dioenez, gizarteak eskaera bat egiten du: «Frantzian kalitatezko eta hurbileko dukbide ekologikoaren eskaria dago. Kalitatea bilatzen da eta bestetik tokiko nekazaritza babesteko kontzientzia dago». Corbierek azaldu zuenez, tokiko produktua txertatzeak jantokien lan egiteko modua aldatu zuen, orain arte talde handiek kudeatzen baitzituzten. Ekoizleen antolaketan ere aldaketak ekarri zituen, eta horiek elkartu egin behar izan ziren gutxieneko batzuk eskaintzeko hornidurari eta funtzionamenduari dagokienez. Era berean, azpimarratu zuen ekimenak ustiategi asko mantentzea eta lanpostu berriak sortzea ahalbidetu duela.
[01] "Bi kasuetan Nafarroako Erosketa Publikoa Nafarroan taldeak eta Iruñeko Udalak babestutako" esaldia edizio digital honetako jatorrizko berria zabaltzea da. Horri buruzko informazioa: HEMENChristophe Corbiereri elkarrizketa "Noticias del Campo" gehigarrian Diario de Noticias de Navarra egunkarian: «UN NUEVO MODELO DE COMEDOR ESCOLAR.
Nekazaritza Isère eskualdean (Frantzia) bertako nekazariak inplikatzen dituen eskola-jantokien eredu bat ezarri da»: IKUS HEMEN
Argazki nagusia: ISEREren bisitaren une bat INTIAn, Nafarroan. Ezkerretik eskuinera irudian: Eneko Viñuela (Justicia Alimentaria Global VSF, Christophe Corbière eta Garbiñe Elizainzin) [CPN/EPN | Mundubat | CC-By-Sa]