Danimarkak nekazaritza ekologikoaren aldeko apustua egin du

[La Marea-ren albistea]

Eskandinaviako herrialdeak asmo handiko proiektu bat jarri du abian, 2020rako nekazaritza ekologikora eta iraunkorrera bideratutako hektareen kopurua bikoizteko.

Elikadura organiko, ekologiko eta jasangarriaren arloan munduko erreferentzia izatea 2020a baino lehen. Helburu horrekin, Danimarkak 67 puntuko plan bat prestatu du, besteak beste, eredu aldaketarekin bat egin nahi duten nekazarientzako dirulaguntzak edo neurri zorrotzak, hala nola uzta organikoen % 60 ospitale, eskola eta jantoki komunitarioei ematea. Elikadura eta Nekazaritzarako Nazio Batuen Erakundearen (FAO) arabera, organikoak dira baliabide naturalak ahalik eta gehien optimizatzen saiatzen diren ekoizpen-sistema guztiak, ongarri eta plagizida sintetikoak erabiltzeari uko eginez eta energia berriztagarriei lehentasuna emanez.

Ekimenak aldeko elementu bat du: danimarkarrak berak. Gobernuak agindutako ikerketa baten arabera, % 97k ezagutzen eta identifikatzen du supermerkatu bateko produktu jakin bat organikoa dela ziurtatzen duen logotipoa. 25 urte bete berri dituen logotipoa, aurrekaririk gabeko ospe une batean. "Danimarkako herritarrak oso kontzientziatuta daude elikagai ekologikoen kontsumoari buruz", azaldu du Mikkel Larssen Danimarkako enbaxadak Espainian duen bozeramaileak. "Eskari handia dago supermerkatuetan. Era berean, denda asko daude herrialdeko errepideetan, eta bertan nekazariek eurek saltzen dute beren produktua zuzenean. Gainera, sukaldaritza eskandinaviar berriak horrelako produktuak izan ditu ardatz, eta, horren ondorioz, jende asko arduratzen da erosten eta kontsumitzen duenaren kalitateaz eta jatorriaz, lehen hain nabarmena ez zena ", azaldu du.

[...]

Informazioa: La Marea


Artikulu hau La Marea aldizkariaren paperezko argitalpenekoa da, eta hemen eros dezakezu. Esteka honetan ere harpidetu zaitezke.

Argazkia: Leah Shafer CC-By-Nc.jpg