Alain Ducasse sukaldari ospetsua eta monegasko enpresaburua da. Munduko luxuzko jatetxe multzo handiena du, eta 20 lokal baino gehiago ditu Europa, Amerika, Asia eta Afrikako hainbat tokitan. Jarduera ekonomikoek sortutako negozio-bolumena 44 milioi eurokoa izango zen 2005ean, eta 1.200 kolaboratzaile baino gehiagori ematen die lana. Forbesen arabera eragin handiena duten ehun pertsonen sailkapenean parte hartzen duen frantziar bakarra da.
Izenburua: Comer es un acto político
Egilea: Alain Ducasse y Christian Regouby
Itzulpena: Cristina Lizarbe
Tapa biguna: 168 páginas
Argitaletxea: Txalaparta
Bilduma: Cuerpo y mente
Hizkuntza: Castellano
ISBN: 978-84-17065-39-3
Edizioa: 2 (Lehenengoa: mayo de 2018)
Jatea ekintza politikoa da, gure gizartearen eta kontsumo-ohituren azterketa gordina da, baita produktuen desinformazioarena eta etiketatzearena ere, azken kontsumitzailearengan nahastea bilatuz, salmentetan arrakasta izan dezaten. Ducasse, nekazaritza ekologikoko laborantza modu baten aldeko apustua egiten du, «giza hura naturaren zaintza gisa zaintzea oinarri duena. Zero hondakin, soberakina besterik ez da banatzen. Ez da ezer galtzen, dena eraldatzen da. Pestizidarik eta makinarik ez».
Horrela, naturaren nagusitasunean oinarritutako industria-iraultzen bidez guregana iritsi ziren ustiapen-eredu modernoetatik aldentzea bilatzen dugu; horrela, ekoizpen-eredu iraunkor batekin ordezkatuko ditugu, ingurunearekin harmonian. «Nekazaritza produktiboa finantza-merkatuen lege erratiko eta espekulatiboaren mende dago; lege hori agroindustriari lotuta dago, eta gustuak bateratzea du helburu, kostuak eskala-ekonomien eta merkatu masiboen globalizazioaren bidez optimizatzeko».
168 orrialdetan zehar, eta Frantzian 15.000 ale baino gehiago salduta, sukaldari frantziarraren lanak erakusten digu gure sukaldeak, profesionalak eta etxekoak, bizimodu ezberdin eta erabat posible batera egokitzen, egunetik egunera garatuago ikusten dena eta megalopolian hainbat proiekturen jomuga izan dena, hala nola Tokio eta New York, non dagoeneko badauden hiri handi horiek elikatzeko gai diren nekazaritza-ekoizpen urbanoak, naturaren ustiapenaren beharrik gabe eta basamortutzearen aldeko ekarpenik egin gabe, dagoeneko planetako lur landugarrien %30 baino gehiagora hedatu dena.
Liburua manifestu gastronomiko bat da, eta, bere bizipenetan oinarrituta, "aurrean dugun klima-aldaketari, elikadura-subiranotasunari eta tokikoaren defentsari buruzko hausnarketa sakonagoetan" murgiltzea du helburu, "jaten berriro irakatsiko diguten irtenbide zehatzak proposatuz".
Jatea, elikatzea, gure eguneroko zerbait da, gero eta gutxiago erreparatzen dioguna. Ez gara ohartzen zer jaten dugun, ezta nola jaten dugun ere: "Jaten ditugun elikagaien trazabilitatea, jatorria, kalitatea, nola ekoizten, tratatzen eta kozinatzen diren gero eta opakuagoak dira. Eta opakotasun kezkagarri horrek janariarekin izan daitekeen lotura sinboliko baliotsua suntsitzen du".