Elikaherria – Elikadura Burujabetza – Soberanía Alimentaria

Soberanía Alimentaria. La Vía Campesina, Kontsumo eraldatzailea, Agroekologia, Komunalak, Nekazarien borrokak
Parisek legez baimentzen du edozein herritarrek janari osasuntsu eta jasangarria landatzea hiriko edozein lekutan

2015eko apirilean iragarri zuen Parisko alkatetzak ekonomia zirkular berri bat abian jarriko zuela lorategiak babesteko eta hirian jarduera ekologikoen garapena sustatzeko. Helburua ekosistema bat sustatzea zen, non ezer galtzen ez den eta dena eraldatzen den, eta pauso bat ematea hiriak baliabideak irensten dituen erakunde gisa duen irudiarekin amaitzeko. Ekokontzepzioa (ingurumen-inpakturik txikiena duten produktuak), industria-ekologia (enpresa baten hondakinak beste batzuen iturri izatea) eta funtzionalitatearen ekonomia (ondasun bat edukitzeari lehentasuna ematea) bultzatu nahi ziren. Besteak beste, hiriko nekazaritza sustatzeko zortzi milioi euroko konpromisoa hartu zen. Ildo horretatik, Parisko Udalak neurri berri zein iraultzaile bat onartu zuen uztailaren 1ean. Frantziako hiriburuko edozein herritarrek…

Presazkoa: Rajoyren jarduneko Gobernuak Kanadarekin merkataritza libreko akordioa sinatzeko baimena eman du!

INFOLIBRE 2016-10-14 Bitartean, ostiral honetan bertan, Belgikako Valonia eskualdeak CETAren aurkako jarrera berretsi zuen (ingelesezko siglak), eta aplikazioa blokeatu ahal izan zuen Akordioak, Gobernuko presidenteordeak azaldu zuenez, EBren eta Kanadaren artean trukatutako ia merkantzia guztien muga-zergak kentzea aurreikusten du Ministroen Kontseiluak Ekonomia eta Merkataritza Akordio Globalak eta Kanadaren eta Europar Batasunaren (EB) eta estatu kideen arteko Elkartze Estrategikoa sinatzeko baimena eman zuen ostiral honetan, EBren eta Kanadaren artean trukatutako merkantzia ia guztietan muga-zergak kentzea aurreikusten duena, Europa Press agentziak jakinarazi zuenez. Hala adierazi zuen Soraya Sáenz de Santamaría Espainiako jarduneko presidenteorde eta bozeramaileak Ministroen Kontseiluaren osteko prentsaurrekoan, eta gogorarazi zuen…

Haziak herrien esku [RtFNWatch | Elikadurarako eta Nutriziorako Eskubidearen Behatokia 2016]

Elikadurarako eta nutriziorako eskubidearen 2016ko Behatokiak, FAOren egoitza nagusian aurkeztuak, ohartarazi du haziak eta biodibertsitatea arriskuan daudela, harrapaketa korporatiboa eta estatuen utzikeria areagotu direlako. Gizarte zibileko hainbat erakunderen, gizarte-mugimenduen eta mundu akademikoko figuren iritziak biltzen dituen argitalpen ezagunean azaltzen denez, enpresek haziak pribatizatu, monopolizatu eta kontrolatu nahi dituzte, bizi-iturri hori patentatuz eta merkantilizatuz, giza eskubideen eta biodibertsitatea mantentzearen kaltetan. Mundua elikatu eta hondamendi naturalen aurrean erresilientzia eskaini arren, nekazarien hazi-sistemak arriskuan daude. Giza eskubideetan oinarritutako ikuspegi batetik abiatuta, hazi-barietateak eta abere-arrazak ez dira nekazarien munduak erosi edo saldu behar dituen merkantziak, eta ez dira asmakuntza zientifikoaren emaitza. “Behatokiak jasotzen duen…

Jardunaldiak «Zer jan eta nola erosi?» [Gite-IPES/Labore]

  Gites-IPESen oharra [IKUSI HEMEN]: “Zer jan, eta nola erosi? Elikadura Burujabetza Helburu” izenburupean jardunaldiak antolatu ditugu LABORErekin batera, eta ARGIA zein URIOLAren laguntzaz, urriaren 24tik 27ra, bi datak barne, Bilboko auzo ezberdinetan garatuko dena. Ekimen honen bidez, elikadura burujabetzaren inguruko ezagupena zabaltzeko eta eztabaida sustatzeko ekimena garatzeko baliabide izan nahiko genuke. Hizkuntza: Euskara Deskargatu Kartela Egungo testuinguruan, elikadura burujabetza Euskal Herrian, eta Bilbon zehatzago, gogoetarako marko bat eskaintzea dugu xede: gaurko nekazaritza industriala jasangarria da? Iraungarria da? Elikadura negozio bihurtzeak nora garamatza? Alternatibarik badago? Teorian sakontzeko, eta baita praktikaren bitartez erantzun posibleak atera nahiko genituzke, aurkezturiko mahai-inguru hauekin. Gaiak…

«Hasi dugun bidea oso garrantzitsua da, balio handia ematen diot» Estiñe Ormaetxea [Etxalde 21]
[Eztiñe Ormaetxea Aranburu: Elikako teknikaria eta Abeltzaintza arduraduna] – Elikagaiak transformatzeko osasun baldintza teknikoen inguruko araudia malgutzeko eskaria lehendik dator. Nola abiatu duzue prozesua? Sektorearen aldetik aspalditik datorren eskakizuna da, aktibitate txikiei eskatzen zaizkien baldintzak zorrotzak zirelako. Eskakizun horri helduz eta elikagaien segurtasuna mantenduz araudia edo baldintzak malgutzeako lana hasi da orain. Prozesua Ekonomiaren Garapen eta Lehiakortasun eta Osasun saileen arteko elkarlana izan da, Foru Aldundi eta sektorearekin batera. – Prozedura honen bidez elikagaiak transformatzen dituztenek ez dute Osasun Erregistroa izango, beste figura bat eskuratuko dute. Erregistro autonomiko bat izango da. Elikagaien transformazioan hasi nahi duten pertsonek Osasun sailarekin jarri…

TTIP ez, CETA ez: Gure lurra eta eskubideak defenda ditzagun [Jardunaldiak eta mobilizazioak A-5era arte]

2016ko azaroaren 5a mobilizazio handien eguna izango da, Europar Batasunaren eta Estatu Batuen eta Kanadaren arteko nazioarteko merkataritza-itunen aurka. [Ordura arte, hainbat ekitaldi, hitzaldi eta jardunaldi egin dira Euskal Herri osoan modu koordinatuan, Gizarte Zibileko erakunde gisa sareetan bildutako dozenaka erakundek deituta, hala nola GGKEen, REASen eta EHTTIP EZ KANPAINAren Koordinakundeak] Gizarte zibileko erakundeek [01] honako Manifestu hau argitaratu zuten: Euskera  Castellano Azaroaren 5eko mobilizazioaren antolatzaileen prentsaurrekoaren berri ere ematen dizuegu: Prentsaurrekoa EKITALDIAK HERRIALDEKA  BIZKAIA Igandea, urriak 16: “Martxa” Bilboko erdigunetik. 11: 00etan geratuko da Bilboko Areatzan (Bilboko jendearentzat, beste herri batzuetatik ere geratuko dira). Urriaren 17an, astelehena, 18,30ean: TTIP-CETAren ondorioei…

Iparraldeko behi Pirenaikaren elkartea sortu da [Etxalde 21]

Hazle mutxo batek osatzen du mementoan. Arrazaren promozioa bultzatu nahi du elkarteak. Irailaren 22an sortu da ofizialki. Iparraldeko behi Pirenaikaren elkarteak hamar bat hazle biltzen ditu dagoeneko eta Euskal Herriko Laborantza Ganbararen (EHLG) laguntzarekin ibiltzen da. Azken urteetan, Ainizako elkarteak bisita zonbait antolatu izan ditu Gipuzkoan eta Nafarroan, behi Pirenaika hazkuntza batzu ikusteko. Laborari multxo batek interesa erakutsi zuen eta teknikalari batekin eraman ziren bilkurak, beharrak eta nahiak zoin ziren aztertzeko. Irailaren 22ko bilkurarekin, forma ofiziala eman zaio taldeari. «Gure jakitate teknikoa partekatzen dugu hegoaldeko hazleekin loturak baditugu ere, Pirenaika arraza bultzatu nahi dugu hemen eta haragiaren komerzializatzeko bideak deki ere», dio Peio Eliceits, elkarte buruak. Alabainan, behi Pirenaika arrunt guti da Lapurdi, Baxe Nafarroa…

Munduko pobreak % 10aren aurka: desberdintasun klimatikoak kalte egiten die kalteberenei eta emisioen erantzule ez direnei
[Democracy Now albiste bat]   Oxfam erakundeak egindako txosten berri baten arabera, munduko biztanleriaren % 10 aberatsenek planetako klimari kalte egiten dioten erregai fosilen isurketen erdia ekoizten dute. Erdiak pobreenak, 3,5 mila milioi pertsona inguruk, berotegi-efektua eragiten duten isurketen % 1 inguru baino ez dute eragiten. Oxfamen txostenaren izenburua “Extreme Carbon Inequality: Why the Paris climate deal must put the poorest, lowest emitting and most vulnerable people first” da (Karbono-emisioen muturreko desberdintasuna: Parisko klimari buruzko akordioak zergatik lehenetsi behar dituen pertsona pobreenen, ahulenen eta karbono-isuri gutxien sortzen dutenen interesak). Tim Gore txostenaren egilearekin hitz egin dugu, Oxfam International erakundearen elikagai,…

Nekazaritza Politikaren erdigunean elikadura ezartzea [Etxalde 21]

EHNE-Bizkaiaren X. Biltzarrerako Nekazaritza Politikako Ponentziaren lehen zatiaren laburpena. Derio, 2016ko azaroaren 27a. Aurreko bi kongresuetan (2012/2014), lehentasunezko ardatz gisa definitu genuen, alde batetik, Elikadura Subiranotasunean oinarritutako proposamen politiko bat eraikitzea, ekoizpen jasangarrian oinarritua, agroekologiaren bidez; eta, bestetik, garapen-proposamen horren inplementazioa artikulatzeko tresnak definitzea eta aktibatzea, eta, alde horretan, proposamen horren garapena gidatuko lukeen subjektu dinamizatzailearen (ETXALDE) artikulazioan sakontzeko beharra sartzea. Elikadurari dagokionez, argi dago gero eta jende gehiagok egiten dituela elikagaiei buruzko gero eta galdera gehiago, nola elikatu erabakitzeko. Eta, bestalde, egunerokotasunak argazki gordin bezain erreala erakusten digu, munduko gosearen hazkundea eta merkatuen arauketa ezaren ondoriozko ekoizpen-soberakinak batera islatuz,…