Elikaherria – Elikadura Burujabetza – Soberanía Alimentaria

Soberanía Alimentaria. La Vía Campesina, Kontsumo eraldatzailea, Agroekologia, Komunalak, Nekazarien borrokak
Andoni García, EHNE Bizkaiaren bozeramailea “Euskal kontsumitzaileak badaki bertako produktuak osasungarriagoak direla” [Deia]

Euskadi, Brusela, Paris eta berriro Euskadi… Andoni García ez da gelditu behar, ondo baitaki zer den larrua uztea euskal nekazaritza eta abeltzaintzako sektorearen defentsan Concha Lagoren elkarrizketa EHNE-Bizkaiako bozeramaile Andoni Garciari [Asteartea, 2016ko irailaren 13a] Euskal nekazaritza beti dago krisian? – Nahiz eta egun osoan kexatzen ari garela esan, krisi estrukturala dago. Datuak hor daude. Merkatu gero eta irekiago batera garamatzate, merkatu espekulatibo batera, eta horrek etengabeko krisia eragiten du, prezioek ez baitituzte kostuak estaltzen. Denek gaizki pasatzen dute? – Krisia denontzat da. Oro har, abeltzaintzak eta esnegintzaren sektoreak okerrera egin dute. Baina patatak eta orain ere zerealak, hobeto egon…

Antzinako tomatearen III. azoka [Iruñea]

PRENTSA OHARRA Karteldun karpeta eta tomatea ekoizten duten parte-hartzaileak gonbidatuta ANTZINAKO TOMATEAREN III. AZOKA [prentsa oharra] Slow Food Pamplona/Iruña, Landare Kontsumitzaileen Elkartea, Gasterea Elkarte Gastronomikoa, Gazteluleku Elkartea eta Nafarroko Hazien Sareak antolatuta “antzinako Tomatearen III. Feria” ospatuko da irailaren 8, 9, eta 10ean Iruñean. Antzinako tomate mota desberdinak ezagutu eta dastatu ahal izango dira, hala nola: De Kilo, Feo de Tudela, Morado Tardío, Corazón de Fitero, Negro Crímea, Baztan eta abar. Irailaren 8an antzinako tomateen eta antzinako tomatez egindako zopa hotzen dastaketa egingo da, Descalzos Igogailua eraikinean, Iruñeko Descalzos kaleko 56. zenbakiaren bigarren solairuan. Nahi duen orok izena eman ahalko…

Nafarroako Pirinioetako zaporeak “Iratiko Xakiak” zigiluarekin

Pirinioetako hainbat herritarrek Iratiko Ekoizpenak kooperatiba sortu dute, bertako produktuak marka berri batekin merkaturatzeko  PATRICIA CARBALLO/ Diario de Noticias de Navarra (Vecinos) – Larunbata, 2016 (e) ko Abuztuaren 20a “Baratze batetik produktuak ekartzen badituzte edo onddoak botilaratu nahi badituzte, sukaldea erabil dezakete eta zigilu batekin saldu” (COOPERATIVA IRATIKO EKOIZPENAK) ORBARA – Hemendik aurrera, Pirinioetara hurbiltzen diren pertsonek beren produkturik onenak eraman ahal izango dituzte beren zigilu propioarekin. Iratiko Ekoizpenak kooperatiba da, tokiko ekonomia sustatzeko eta bertako ondasunak merkaturatzeko Iratiko Xakiak marka berria ezartzeko beharretik sortu berria. Ideia 2006an sortu zen, inguruko hainbat bizilagunek elikagaien eraldaketaren bidez negozio bat bultzatu nahi…

Herrialderik hilgarriena. Honduras suaren azpian
[7K Gara / Naiz erreportajea] Martxoan Berta Caceres ingurumen-ekintzailearen hilketak lehen planoan jarri zuen Hondurasko lurraldearen inguruko gatazka. 2009ko ekaineko estatu-kolpearen ondoren, Erdialdeko Amerikako herrialde estrategikoan errepresio-giroa ezarri da indigenen eta nekazarien komunitateen aurka, beren lurra eta kultura defendatzen baitute nazioko eta atzerriko hiriburuek bultzatutako inbertsio-proiektuen aurrean. Caceres hil zenetik, beste bi aktibista hil dira. Albiste osoa: 7K GARA / Naiz: Ikusi Irudia: Gara / Naiz

Via Campesinak 2016ko Munduko Gizarte Foroan parte hartuko du, Elikadura Subiranotasuna eta nekazarien eskubideak indartzeko eta aurrera egiteko
[La Vía Campesina  – Prentsa oharra, 04 Agosto 2016] Ordezkari ugarik, tartean emakumeak, gizonak eta gazteak, La Via Campesinako hainbat eskualdetako nekazarien, migratzaileen eta landa-langileen ordezkari gisa, elkartasun globaleko eta elikadura-subiranotasuneko mezuak eramango dituzte Munduko Gizarte Forora. Foroa mundu iraunkor eta barneratzaile baterako kolektiboa da, eta Montrealen (Kanada) egingo da, hilaren 9tik 14ra. Via Campesinak Munduko Gizarte Foroa mundu mailan gizarte-mugimenduetako indar kolektiboak eraikitzeko gune garrantzitsutzat jotzen du – justizia sozial, ekonomiko, kultural eta politikoaren alde borrokatzen direnak –. Montrealen, gure ordezkariek kolektiboki antolatu eta parte hartuko dute hainbat gai giltzarri biltzen dituzten saioetan, hala nola nekazaritzaren erreforma, justizia klimatikoa,…

Arabako Errioxako 40 upategik Sor-marka bat sortzeko urratsak hasi dituzte [Etxalde 19]

Arabako Errioxako 40 upategik baino gehiagok erabaki dute jatorrizko sor-marka berri bat sortzea Arabako Mahastiak – Viñedos de Alava izenarekin. Errioxako Jatorri Deituraren Kontseilu Arautzailearekiko desberdintasunak aspalditik zetozen. Arabako Errioxako Upeltegien Elkarteak (ABRA) ohar bat igorri zuen erabakia azaltzeko. 1. Produktu bakar eta bereziak eskatzen dituen mahastizaintza- eta ardogintza-merkatu globalarekin, azken urteotan Arabako Errioxako Eskualdeko berezko berezitasunak lantzen aritu da Upeltegien Elkartea. 2. Proposamen horietako baten ondorioz, 40 upategi elkartuk baino gehiagok erabaki dute Guardia-Arabako Errioxa eskualdean beren ardoak babesteko eremu berri bat sortzea, ustiategien etorkizuna bermatzeko alternatibak bilatuz, negozio-eredu bereizia errespetatuz, mahastiak balorizatuz eta historia errespetatuz. 3. 2016ko uztailean,…

Elikadura burujabetza helburu duten esperientziak Hegoa Institutuaren Baserritik Mundura ikastaroan [Etxalde 19]

Hegoa institutuak elikadura burujabetzaren eta agroekologiaren inguruan antolaturiko «Baserritik mundura: gure elikaduraren etorkizuna jokoan» ikastaroaren baitan, elikadura burujabetza praktikara eramaten duten esperientzia ezberdinei buruzko mahai ingurua ospatu zen Ainhize-Monjolosen, Euskal Herriko Laborantza Ganbararen (EHLG) egoitzan. BIOASKARIA Bioaskaria 2011. urtean sorturiko irabazi asmorik gabeko elkartea da. Behi haragi hazleak biltzen dituen taldea da, jantoki publikoek deitzen dituzten lehiaketetan parte hartu ahal izateko sortu zena. Ipar Euskal Herrian eta Estatu frantsesean, oro har, eskolek sukalde propioa dute eta lehiaketa publikoak antolatzen dituzte elikagaiak eskuratzeko. «Deialdi publiko horri erantzuteko talde egitura hartu beharra zen. Deialdiak urte baterako dira eta behar da taldetu, erantzun…

Hirien etorkizuna hiri nekazaritzaren menpe dago [Aruna Dutt, Etxalde 19]

Hiriei buruzko Nazio Batuen Erakundearen (NBE) Habitat III konferentziak hiri-nekazaritzak elikagaien segurtasuna bermatzeko irtenbide gisa dituen aukerak aztertuko ditu. Baina New Yorken eragin handiagoa izan zuen. Mundu osoko hirietan desberdintasun-maila historikoak daude. New Yorken ere, mundu aberatsaren bihotzean, sektore askok ez dute elikagaien segurtasuna bermatuta. Urriaren 17tik 20ra Quiton egingo den Habitat III konferentzian, nazioarteko komunitatea 20 urtean lehen aldiz bilduko da urbanizazioaren ondorioak aztertzeko eta estrategia global berri batean, Hiri Agenda Berrian, pentsatzeko. New Yorken, elikagaien prezioa % 59 igo zen 2000tik, langile helduen batez besteko soldata ez bezala, % 17 bakarrik igo baitzen. Familien % 42k ez du…

“Europar politika aldatu ezean arriskua dago esnearen merkatua guztiz lehertzeko” [Andoni García]

ARGIA / UNAI BREA @unaibrea 2016ko uztailak 22 Europako Batzordeak esnearen merkatuaren egoera egonkortzeko diru-laguntza sorta aurkeztu du. Besteak beste, 150 milioi euro bideratuko dituzte 2016ko azken hiruhilabetekoan ekoizpena beren kabuz gutxitzea erabakitzen duten ekoizleei ordaintzera: 14 zentimo, ekoizteari utzitako litro esneko. ANDONI GARCIA (EHNE-BIZKAIA) Gogora ekarri behar da kuota sistema bertan behera uzteak ekoizpena asko handitzea eta prezioak asko jaistea eragin duela (ikus Esne ekoizleak Europako merkatu librean gatibuerreportajea, 2016ko martxoaren 3koa). Horrek kaltea eragin die batez ere Europako zenbait eskualdetako ekoizleei, baita Euskal Herrikoei ere. Espainiako Estatuko nekazari eta abeltzain elkarteen federazioak, COAGek, tranpatzat jo du Batzordearen neurria. “Ezkutuko…