Joan den uztailean, Elkartasuneko Elkarcredit elkarteak eta Bizkaiko EHNEk inplementatutako "Elikadura-burujabetzatik komunitatea ereitea, nekazaritzaren eta nekazaritzaren mundua biziberritzeko eredu alternatibo gisa" proiektua gauzatzearen erdira iritsi zen.
Bizkaiko Foru Aldundiak finantzatutako proiektu honen helburu nagusia Bizkaiko nekazaritza- eta landa-ingurunean migratutako eta errefuxiatutako gazte eta familien gizarteratzea eta laneratzea sustatzea da. Horretarako, estrategia agroekologiko eta iraunkorrak erabiltzen ditu, ikuspegi agro-feminista batetik.
Proiektu honek bi ildo argi ezartzen ditu, eta horietan eragin nahi du ingurunean (Bizkaia). Alde batetik, emakumeek, migratuek eta errefuxiatuek eta gazteek nekazaritzako ekologia-ekimenak sustatzeko duten gaitasuna handitzea du helburu.
ekonomia sozial eta solidarioarekin bat datozenak eta genero-ikuspegia dutenak. Bestalde, Bizkaiko gizarte osoa kontzientziatu nahi du elikadura-burujabetzaren eta elikadura-eskubidearen defentsan duen zeregin aktiboaz.
Prestakuntza agroekologikoko eskola
Gaitasun hori handitzeko, udaberri honetan prestakuntza agroekologikoko eskola egin da. Bertan, "Agroekologia eta elikadura-burujabetza ikuspegi ekofeminista batetik" prestakuntza-ikastaroa eman da, lehen sektorean instalazio-fasean dauden pertsonei bereziki zuzendua.
Prestakuntza-ikastaro horretan, Bizkaiko EHNEri lotutako bederatzi hizlarik agroekologiaren printzipioei eta artisau-ekoizpeneko hainbat prozesuri buruzko informazioa eman zieten bertaratutakoei, produkzio-etxe gisa izandako esperientziatik abiatuta.
Agroekologia eta nekazarien defentsarako tailerrak
Horrez gain, Gallartan, Abanto Zierbenako udalerrian, nekazaritza ekologiaren eta nekazarien zuzenbidearen defentsaren hastapenei buruzko lau tailer egin dira. Tailer horietan, nekazaritzan lan egiteko interesa duten pertsonek agroekologiaren oinarrizko kontzeptuak ikuspegi praktiko batetik ikasteko aukera izan dute.
Prestakuntza horien osagarri, bi bisita egin dira Bizkaia inguruko proiektu agroekologikoetara: bat Solotza esne-dendara eta bestea Pablo Azkoaga Okindegia artisau-lantegira. Bisita horietan, lehentasuna eman zitzaien emakume gazteei eta adinekoei, belaunaldien arteko trukerako aukera bat sortzeko.
Elikadura-burujabetzari buruzko topaketak
Bestalde, publiko orokorrari zuzendutako kontzientziazio-lanean aurrera eginez, elikadura-burujabetzari buruzko lau topaketa egin dira, eta horietan migratzaileen eta errefuxiatuen eskubideak, nekazarien eskubideak, elikadura osasuntsua eta kontsumo arduratsua ere jorratu dira.
Gaiek erakarrita Gallartako herriguneko bizilagunak izan ziren topaketa horietan, zeinak krisi klimatikoaren erdian ezinbestekoa den eztabaida mahaigaineratzen duen, agroekologiaren hastapeneko tailerrekin bat egin zuten denboran eta espazioan, eta, horrela, parekoen arteko truke- eta eztabaida-gune bat sortu zen.
200 pertsonak baino gehiagok jaso dituzte proiektu honetan antolatutako jarduera desberdinak, eta emakumeen, gazteen eta migratzaileen parte-hartze handia lortu dute, sektorean tradizioz baztertutako biztanleria-sektoreak baitira.
Proiektuak 2023ko martxora arte jarraituko du, tokiko ekimen agroekologikoetatik desberdintasun sozial, kultural eta ekonomikoko egoerak iraultzen nola eragin dezakegun erakusteko, eta gure landa-lurraldea hobetzen eta biziberritzen laguntzeko, ikuspegi jasangarri, feminista eta ingurumenarekiko arduratsu batetik.