Elikaherria – Elikadura Burujabetza – Soberanía Alimentaria

Soberanía Alimentaria. La Vía Campesina, Kontsumo eraldatzailea, Agroekologia, Komunalak, Nekazarien borrokak

Arteako deialdia Gazako genozidioaren aurrean

Garbiñe Biurrun, Agus Hernan, Maixabel Lasa, Maria Jauregi, Sabino Ormazabal eta Paul Rios Guk, Euskal Herriko gizarte zibileko pertsonek, giza eskubideen errespetuarekin eta sustapenarekin konprometiturik, herri palestinarraren eskubideen etengabeko urraketaren aurrean, adierazi nahi dugu Israelgo Estatua egiten ari den sarraskia ez dela soilik palestinarren aurkakoa, modu errukigabean hitzen dituztenak; aitzitik, Nazio Batuen Gutunaren, gure giza kontzientziaren, munduko bakearen, giza eskubideen nazioarteko zuzenbidearen, eta berdintasun, askatasun eta elkartasun printzipioek araututako...

Indarrean sartu da EBko eta Zeelanda Berriko Ituna, haragiaren eta ardoaren gaineko muga-zergak kenduko dituena

Joan den maiatzaren 1ean sartu zen indarrean Europar Batasunaren eta Zeelanda Berriaren arteko merkataritza-akordioa, txerri-okelaren, ardoaren eta ardo apardunaren, txokolatearen, gozogintzako produktuen eta galleten gaineko muga-zergak kentzea eta eskakizunak eta prozedurak nabarmen murriztea barne hartzen dituena. Nekazari Bideko Europako Koordinakundeak (ECVC), bestalde, merkatua arautzea eta Merkataritza Libreko Tratatuak amaitzea eskatu du. "Nekazaritzako enpresa handiak dira KATen eta nekazaritza Munduko Merkataritza Erakundean (MME) sartzearen onurak jasotzen dituztenak", adierazi du ECVCk....

‘Nyéléni prozesua’ deitu dute, Elikadura Burujabetzari buruzko Munduko Foroa

Elikadura Burujabetzarako Plangintzako Nazioarteko Batzordeak (CIP) ‘Nyéléni Prozesua’ ren edizio berri eta zabalagoa deitu du, mugimendu globalei, erakundeei eta sareei gonbidapena eginez "sistema aldatzeko baterako proposamenetara sail arteko konbergentzia artikulatzeko". Urte anitzeko prozesu horren bidez, oinarrizko milaka erakunde eta beste aliatu batzuk bilduko dira, datozen urteetarako elikadura burujabetzaren eta klima-, gizarte-, arraza- eta genero-justiziaren agenda politiko sendo bat eztabaidatu eta planteatzeko. CIP antolatzen den eskualde eta lurraldeetan "aliantzak eta...

Etxalde 81 (2024 Martxoa – Apirila)

Etxalde 81 (2024 Martxoa - Apirila) ↓ Deskargatu Etxalde 81 ↓ EDITORIALA → Una alimentación al servicio de las personas IRITZIA → Gotzone Sestorain: "Transizio agroekologiko erreal baten alde" → Angela Hilmi y Emile Frison: "Protestas de agricultores: el giro equivocado" BERTSOEN TXOKOA ELKARRIZKETA → Malen Sarasua (Leartiker Esneki Zentroa): "Merkatua exijentea da, eta ez da nahikoa bertoko produktua izatea" BERRIAK → Agroekologia bai!  ¡No al modelo agroindustrial! →...

“Artzain soil” dokumentala estreinatuko da Iparraldeko zinema aretoetan

Aste honetan, eta maiatzean zehar, Lucie Francini eta Sabina Hourcadek zuzendutako "Artzain soil" dokumentala estreinatuko da Iparraldeko pantailetan. Dokumentalak Maina jarraitzen du. Sei urtez lurrik gabe artzain ibili ondoren, bere bizitza leku batean ainguratu nahi du eta, horretarako, bere negozioa sortzen du familiatik kanpo. Zuzendariek azaldu dutenez, nekazaritzari zuzendu nahi izan zioten arreta: "Lurra lantzen duten gizon-emakumeek aurre egin behar dioten erronkarako baldintza eskasegietan egiten dutela iruditzen zitzaigun: elikatu"....

Tolosa, Euskal Herriko haragi moten erakusleihoa

Bertako Haragien Azoka egingo dute Tolosan maiatzaren 2tik 5era. Inguruko ekoizleak eta haragi motak ezagutzeko aukera paregabea izango da. Euskal Herriko haragi moten erakusleiho izango da Tolosa (Gipuzkoa) maiatzaren 2tik 5era, Bertako Haragien Azokari esker. Lau egun horietan, formakuntza, dastaketak, salerosketa eta festa uztartuko dira, betiere inguruko haragia ardatz nagusia izanik. Apirilaren 25ean aurkeztu zuten egitasmoa Tolosan bertan Aitor Agirresarobek —Tolosako Udaleko Merkataritza, Turismoa eta Azoketako...

Elikadura burujabetza eta nekazaritza eredu agroekologikoa defendatu dute Iruñean

Elkarte, sindikatu, kontsumo talde eta ekoizle ezberdinek deitutako manifestazioan agroindustriak ezartzen duen eredu produktiboa salatu dute. Hamabi nekazaritza elkartek manifestazioa egin dute larunbat arratsaldean Iruñean nekazaritzaren eredu aldaketa exijitzeko. Horretarako, alternatibak daudela aldarrikatu dute, elikadura burujabetza lortzeko bidean. Manifestazioa Konstituzio plazatik abiatu eta Gazteluko plazan amaitu da, eta animaliak ere eraman dituzte abeltzainek. Iruñean egin duten manifestazioan parte hartu duten elkarteen izenean, Miriam Otxotorena artzainak aldarrikatu du...

Lan osasuna bermatzeko prebentzioa jorratzea premiazkoa dela aldarrikatu dute sindikatuek

Aste honetan, Laneko Segurtasun eta Osasunaren Nazioarteko Egunaren dela eta, Etxalde eta LAB, ESK, STEILAS, HIRU eta CGT (Nafarroan) sindikatuek salatu dute langileok "gure osasuna jokoan ipintzen dugula, bizitza duin baterako diru sarrera nahikorik bermatzen ez duten enpleguetan". Munduan milaka langile hiltzen dira egunero, bai istripuz eta baita laneko gaitzen eraginez ere. Euskal Herria ez da salbuespena, eta gurean urtero errepikatzen dira datu beldurgarriak eta Nafarroa da, adibidez, Espainiako...

Bizkaiko Aldundiak mendi-nekazaritzako nekazaritza-sektoreari laguntzen deialdia onartu du

Bizkaiko Foru Aldundiak, gaurko gobernu kontseiluan, nekazaritza-sektorerako laguntzen deialdia onartu du. Laguntza hauen bidez mendialdeetan eta lurraldeko beste eremu behartsuetan nekazaritza-ekoizpenak dituen zailtasunen ondoriozko kostu gehigarriak eta diru-sarreren galerak konpentsatuko dira. Laguntza hauen zenbatekoa 2.554.922 eurokoa da eta hartzaileak gure lurraldean nekazaritza-ustiategien titularrak diren pertsona fisiko eta juridikoak dira, eta lehia askeko erregimenean banatuko dira. Dirulaguntza hauen helburua bikoitza da, Aldundiaren arabera. Lehenengoa eremu horietako ehun sozioekonomikoa indartzea da,...

Marta Barba: “Tomate hidroponikoa lur faltagatik jarri da eta lur falta monolaborantzaren ondorio da”

Tomateaz tesia egina du Marta Barba-k eta Egonarria saioan Eli Pagolarekin elkarrizketan azaldu du zer den hidroponia teknika. Bere hitzetan, gakoa da aztertzea "noiz eta zergatik" sartu zen hidroponia Euskal Herrian: "Lur arazoak daudelako. Eta lur arazoak daude monolaborantzaren ondorioz". Urte osoan tomatea jan beharraren logikari buruz aritu dira, eta baita ere Gaubeako makronegutegiaz eta "euskal" tomate batek egiten duen bidaiaz, hazia Txinan edo Amerikan sortzen dutenetik hemen hazten...