Elikaherria – Elikadura Burujabetza – Soberanía Alimentaria

Soberanía Alimentaria. La Vía Campesina, Kontsumo eraldatzailea, Agroekologia, Komunalak, Nekazarien borrokak

Liburua: “Planeta prekarioan. XXI. mendeko krisi eta erresistentzien kronikak” (Pello Zubiria)

Liburu honetan, 2002an hasi eta hogei urtez Pello Zubiria Kamino kazetariak ARGIAko Net Hurbil sailean idatzitako ehunka artikuluren aukeraketa bat aurkituko duzu. Baina ez erratu, hau ez da bilduma bat. Edo ez behintzat bilduma soil bat. ARGIAn liburu hau egten tematu baldin bagara, gaurko eta biharko mundua hobeto ulertzeko balio dezakeela ikusten dugulako da. Planetako kontinente guztietako gertaerak, historiak, bizipenak, datuak eta analisiak topatuko dituzu orrialdeotan, lastorik gabeko...

Bihar hasiko da EHNE Bizkaiak parte hartzen duen LAN jaialdia

Lan Zinemaldia Bilbon, Galdakaon, Gallartan eta Sestaon egingo da bihar, urriak 1, hasi eta hilaren 5era arte. EHNE Bizkaiak, Amets Ladislaoren bitartez, jaialdi honetan parte hartuko du, "Landa eremuko lana" gaiari buruzko eztabaidan, hain zuzen ere. Eztabaida hori asteazkenean izango da, 19:00etan, Galdakaoko Torrezabal Kultur Etxean. ↓ Deskargatu egitaraua ↓ ‘LAN’ Lan Tematikako Zinema Jaialdia urriaren 1etik 5era itzuliko da, hainbat ekoizpen artistiko eta ikus-entzunezko garaikideren bidez langileen klaseari,...

“Lurrama, la ferme Pays Basque” Biarritzen ospatuko da azaroaren 8tik 10era

"Lurrama - La ferme Pays Basque", Euskal Herriko Laborantza Ganbarak (EHLG) antolatua, azaroaren 8, 9 eta 10ean ospatuko da Biarritzen, "Herri nekazaritzaz bizi eta elikatu" lelopean. Edizio honetako ohorezko gonbidatua Karine Jacquemart izango da, Foodwatcheko zuzendaria. Lurramaren helburua nekazaritza herrikoia eta jasangarria sustatzea da. Horretarako, hitzaldiak egingo dira hiru egunetan zehar eta etxeko produktuen azoka bat egingo da. Herri-nekazaritzatik bizitzea eta elikatzea Gaur egun, elikadura erakundeen eta nekazaritzako...

Bideoa: “La voz del invernadero”

Espainiako Estatuan plagizidak izugarri erabiltzeak arriskuan jartzen ditu natura, biztanleria eta, batez ere, negutegietan lan egiten duten pertsonak. Pertsona horien esperientzia "La voz del invernadero" film labur dokumentalean islatzen da. Bertan, langileek negutegi baten barruan lan egitea nolakoa den azaltzen dute, baita barruan erabiltzen diren plagiziden ondorioak ere, bronkitisak eta parkinsonak jota gaixotzen baitira, besteak beste. Hori guztia beste alde batera begiratzen duen gizarte bat elikatzeko. Santiago Donaire fotokazetariaren...

Bideoa: ‘Basoa’k bazkideak komunitatera erakartzeko kanpaina hasi du

‘Basoa’k bazkide-oinarria indartzeko kanpaina bat abiarazi du, feminismoan, eko-sozialismoan, arrazismoaren aurka, elikadura-subiranotasunean eta migratzeko eskubidean oinarritutako proiektu honen etorkizunerako ezinbesteko urratsa. Basoak lau urte daramatza funtzionamenduan, eta migratzaile, errefuxiatu, defendatzaile eta aktibista guztiei zuzendutako proiektua da, bizi diren lekuan bizi direnei zuzendua; esperimentaziorako gunea, komunitatean bizitzeko eta jarduteko modua, autokudeaketan, horizontaltasunean eta parte-hartzean oinarritua. Basoa Artea Sarearen parte gisa sortu zen, 2016tik migratzaile eta errefuxiatuekin lanean ari dena. Artea...

Ekolurrak produktu ekologikoen bilatzaile bat jarri du martxan EAEn

Ekolurra, Euskadiko Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseiluak, Sareko jarri du abian, elikadura ekologikoan lan egiten duten ekoizleen bilatzailea. Tresna berri honen bidez, interesa duen edonork modu intuitiboan jakin dezake non erosi elikagai ekologikoak Euskal Autonomia Erkidegoan. Kontseiluak atzo, irailak 23, aurkeztu zuen bilatzaile hori, Nekazaritza Ekologikoaren Eguna Europar Batasuneko herrialde guztietan ospatzen den eguna. Ekimenak, Ekolurraren arabera, "kontsumitzaile askok egiten duten galderari erantzun nahi dio: non aurki ditzaket...

Europako Kontuen Auzitegia: “Nekazaritza ekologikoa EBn: hutsuneek eta inkoherentziek eraginkortasuna kentzen diote politikari”

Nekazaritza ekologikoa elikagaiak ekoizteko nekazaritza-metodo bat da, eta substantzia eta prozesu naturalak erabiltzen ditu. Batzordeak helburutzat hartu du EBko nekazaritza-lurren %25 nekazaritza ekologikoan aritzea hemendik 2030era bitartean, eta horrek jauzi nabarmena dakar 2022ko %10,5arekiko. Egiaztatu dugu EBk nekazaritza ekologikorako duen estrategiak ez zuela elementu garrantzitsurik, hala nola helburu kuantifikagarriak eta aurrerapenak neurtzeko modalitateak. Nekazaritza ekologikorako EBko funtsek –2014-2022an 12.000 milioi baino gehiago– ekologikoki landutako lurren azalera handitzen lagundu dute,...

Gipuzkoako Aldundiak “baserria beste jarduera profesional batekin bateragarri egiteko” ekimena aurkeztu du

Gipuzkoako Foru Aldundiak Baserritar Misto Profesionala proiektua aurkeztu du, "lehen sektorearen belaunaldi erreleboa bermatzeko". Programa honen bidez, interesdunak lanaldia murriztu ahal izango du enpresan, bere ustiategian profesionalki jardun ahal izateko. Gipuzkoako Foru Aldundiak "Baserritar Misto Profesionala" ekimena aurkeztu du, "lehen sektorearen belaunaldi-erreleboa bermatzeko". Horrela, "lehen sektorean jarduera profesional bat garatu nahi duten pertsonei enpresatik eremu horretara modu jasangarrian igarotzen lagundu nahi zaie, prozesu horretan bi lanak...

Egunero kontsumitzen diren elikagaiak 100 plagizida baino gehiagorekin kutsatuta daude

2022an, gutxienez 106 plagizida zituzten elikagaiak saldu ziren; horietatik 59 disruptore endokrinoak ziren, eta 32 baimendu gabeko substantziak, ‘Directo a tus hormonas. Residuos de plaguicidas en los alimentos españoles’, Ecologistas en Acción taldeak aurkeztua. Detektatutako plagizidetatik 97 Espainiako eremuetan aplikatu ziren, eta horrek osasunean eta biodibertsitatean eragiten du. Ecologistas en Acción taldeak ‘Directo a tus hormonas. Residuos de plaguicidas en los alimentos españoles’ azterlana aurkeztu du. Bertan,...

57. Nyéléni Buletina (2024 Iraila)

Editorial   Un nuevo marco comercial basado en la soberanía alimentaria Destacados 1   Ya es hora de cambiar el modo de comerciar a nivel mundial Destacados 2   Mercados territoriales: Cadenas alimentarias que construyen comunidades más fuertes Cuadro 1   Un sistema comercial cuya prioridad sean los derechos de los campesinos Cuadro 2   Breve historia de las juntas de comercialización agraria Cuadro 3   Repensar la regulación...