Elikaherria – Elikadura Burujabetza – Soberanía Alimentaria

Soberanía Alimentaria. La Vía Campesina, Kontsumo eraldatzailea, Agroekologia, Komunalak, Nekazarien borrokak

Parisek legez baimentzen du edozein herritarrek janari osasuntsu eta jasangarria landatzea hiriko edozein lekutan

2015eko apirilean iragarri zuen Parisko alkatetzak ekonomia zirkular berri bat abian jarriko zuela lorategiak babesteko eta hirian jarduera ekologikoen garapena sustatzeko. Helburua ekosistema bat sustatzea zen, non ezer galtzen ez den eta dena eraldatzen den, eta pauso bat ematea hiriak baliabideak irensten dituen erakunde gisa duen irudiarekin amaitzeko. Ekokontzepzioa (ingurumen-inpakturik txikiena duten produktuak), industria-ekologia (enpresa baten hondakinak beste batzuen iturri izatea) eta funtzionalitatearen ekonomia (ondasun bat edukitzeari lehentasuna ematea)...

Presazkoa: Rajoyren jarduneko Gobernuak Kanadarekin merkataritza libreko akordioa sinatzeko baimena eman du!

INFOLIBRE 2016-10-14 Bitartean, ostiral honetan bertan, Belgikako Valonia eskualdeak CETAren aurkako jarrera berretsi zuen (ingelesezko siglak), eta aplikazioa blokeatu ahal izan zuen Akordioak, Gobernuko presidenteordeak azaldu zuenez, EBren eta Kanadaren artean trukatutako ia merkantzia guztien muga-zergak kentzea aurreikusten du Ministroen Kontseiluak Ekonomia eta Merkataritza Akordio Globalak eta Kanadaren eta Europar Batasunaren (EB) eta estatu kideen arteko Elkartze Estrategikoa sinatzeko baimena eman zuen ostiral honetan, EBren eta Kanadaren artean trukatutako...

Urriak 16: Elikadura Subiranotasunaren alde eta korporazio transnazionalen aurka! [Prentsa oharra – La Vía Campesina]

(Harare, 2016ko urriaren 13a) .- Urriaren 16an, korporazio transnazionalen aurkako Elikadura Subiranotasunaren aldeko Nazioarteko Ekintza Egunean (La Via Campesina), gure elikagaien kontrol korporatiboarekin amaitzeko eta merkataritza askeko akordioen aurkako borrokarekin jarraitzen dugu. Enpresa transnazionalek politika publikoen, juridikoen, ekonomikoen eta politika komertzialen esparruak jarri dituzte beren irabazien eta naturaren suntsipenaren aldeko gutizia legitimatzeko. Adibidez, Inbertsioei buruzko Gorteen Sistema (ICS) edo Estatuen arteko Desberdintasunen Konponbideari buruzkoa (ISDS) eta merkataritza askeko itunak...

Haziak herrien esku [RtFNWatch | Elikadurarako eta Nutriziorako Eskubidearen Behatokia 2016]

Elikadurarako eta nutriziorako eskubidearen 2016ko Behatokiak, FAOren egoitza nagusian aurkeztuak, ohartarazi du haziak eta biodibertsitatea arriskuan daudela, harrapaketa korporatiboa eta estatuen utzikeria areagotu direlako. Gizarte zibileko hainbat erakunderen, gizarte-mugimenduen eta mundu akademikoko figuren iritziak biltzen dituen argitalpen ezagunean azaltzen denez, enpresek haziak pribatizatu, monopolizatu eta kontrolatu nahi dituzte, bizi-iturri hori patentatuz eta merkantilizatuz, giza eskubideen eta biodibertsitatea mantentzearen kaltetan. Mundua elikatu eta hondamendi naturalen aurrean erresilientzia eskaini arren, nekazarien...

Jardunaldiak «Zer jan eta nola erosi?» [Gite-IPES/Labore]

  Gites-IPESen oharra : "Zer jan, eta nola erosi? Elikadura Burujabetza Helburu" izenburupean jardunaldiak antolatu ditugu LABORErekin batera, eta ARGIA zein URIOLAren laguntzaz, urriaren 24tik 27ra, bi datak barne, Bilboko auzo ezberdinetan garatuko dena. Ekimen honen bidez, elikadura burujabetzaren inguruko ezagupena zabaltzeko eta eztabaida sustatzeko ekimena garatzeko baliabide izan nahiko genuke. Hizkuntza: Euskara Deskargatu Kartela Egungo testuinguruan, elikadura burujabetza Euskal Herrian, eta Bilbon zehatzago, gogoetarako marko bat eskaintzea...

«Hasi dugun bidea oso garrantzitsua da, balio handia ematen diot» Estiñe Ormaetxea [Etxalde 21]

- Elikagaiak transformatzeko osasun baldintza teknikoen inguruko araudia malgutzeko eskaria lehendik dator. Nola abiatu duzue prozesua? Sektorearen aldetik aspalditik datorren eskakizuna da, aktibitate txikiei eskatzen zaizkien baldintzak zorrotzak zirelako. Eskakizun horri helduz eta elikagaien segurtasuna mantenduz araudia edo baldintzak malgutzeako lana hasi da orain. Prozesua Ekonomiaren Garapen eta Lehiakortasun eta Osasun saileen arteko elkarlana izan da, Foru Aldundi eta sektorearekin batera....

Iparraldeko behi Pirenaikaren elkartea sortu da [Etxalde 21]

Hazle mutxo batek osatzen du mementoan. Arrazaren promozioa bultzatu nahi du elkarteak. Irailaren 22an sortu da ofizialki. Iparraldeko behi Pirenaikaren elkarteak hamar bat hazle biltzen ditu dagoeneko eta Euskal Herriko Laborantza Ganbararen (EHLG) laguntzarekin ibiltzen da. Azken urteetan, Ainizako elkarteak bisita zonbait antolatu izan ditu Gipuzkoan eta Nafarroan, behi Pirenaika hazkuntza batzu ikusteko. Laborari multxo batek interesa erakutsi zuen eta teknikalari batekin eraman ziren bilkurak, beharrak eta nahiak zoin ziren aztertzeko. Irailaren 22ko bilkurarekin, forma ofiziala eman zaio taldeari....

Munduko pobreak % 10aren aurka: desberdintasun klimatikoak kalte egiten die kalteberenei eta emisioen erantzule ez direnei

  Oxfam erakundeak egindako txosten berri baten arabera, munduko biztanleriaren % 10 aberatsenek planetako klimari kalte egiten dioten erregai fosilen isurketen erdia ekoizten dute. Erdiak pobreenak, 3,5 mila milioi pertsona inguruk, berotegi-efektua eragiten duten isurketen % 1 inguru baino ez dute eragiten. Oxfamen txostenaren izenburua "Extreme Carbon Inequality: Why the Paris climate deal must put the poorest, lowest emitting and most vulnerable people first" da...

Nekazaritza Politikaren erdigunean elikadura ezartzea [Etxalde 21]

EHNE-Bizkaiaren X. Biltzarrerako Nekazaritza Politikako Ponentziaren lehen zatiaren laburpena. Derio, 2016ko azaroaren 27a. Aurreko bi kongresuetan (2012/2014), lehentasunezko ardatz gisa definitu genuen, alde batetik, Elikadura Subiranotasunean oinarritutako proposamen politiko bat eraikitzea, ekoizpen jasangarrian oinarritua, agroekologiaren bidez; eta, bestetik, garapen-proposamen horren inplementazioa artikulatzeko tresnak definitzea eta aktibatzea, eta, alde horretan, proposamen horren garapena gidatuko lukeen subjektu dinamizatzailearen (ETXALDE) artikulazioan sakontzeko beharra sartzea. Elikadurari dagokionez, argi dago gero eta jende gehiagok...