Elikaherria – Elikadura Burujabetza – Soberanía Alimentaria

Soberanía Alimentaria. La Vía Campesina, Kontsumo eraldatzailea, Agroekologia, Komunalak, Nekazarien borrokak

Mundua aldatzeko hiru aukera: gosaritan, bazkaritan eta afaritan

ARGIA | Itsaso Zubiria Etxeberria Landare elkartera iritsi eta topatu dugu David Garnatxo, elkartean sartzekotan dabilen lagun batekin solasean. Tokiko produktuez eta kontsumo arduratsuaz ari diren bitartean, Garnatxok azaldu dio sarrera modura 42 euro ordaindu beharko dituela, eta ondoren hamabi hilabeteko kuota 36 eurokoa dela, urtean bi orduko auzolana egiteko konpromisoarekin batera. Kontsumo ereduaren aldaketa da Landareren helburu nagusietakoa. Produktu ekologikoak eta ahal den neurrian bertakoak dauzka eraldaketarako tresnatzat. Ahal...

III encuentro de «Jóvenes Campesinas y Campesinos: defendiendo los bienes comunes; construyendo soberanía alimentaria» | El vídeo-resumen del encuentro

Defendiendo los bienes comunes; construyendo soberanía alimentaria es el título de los encuentros de jóvenes campesinas y campesinos organizado por EHNE Bizkaia y Mugarik Gabe. Reclamando el derecho a la tierra, semillas, agua, conocimiento y cuidados y demás bienes comunes: construimos Soberanía Alimentaria. Enlace permanente a este recurso audiovsual en nuestra BIDEOTEKA: IKUSI/VER

Etxalde 06 (2015 Ekaina)

↓ Deskargatu Etxalde 06 ↓ → 03. «Elecciones Municipales Y Sector Agrario» Maite Aristegi → 04. Editoriala: «Propuestas Para La Construcción De Políticas Públicas Locales» → 05. «Bat, Bi, Hiru, Lau, Bost, Sei, Zazpi», Xarles Iturbe → 06. «Gizakiok Gero Eta Gehiago Bizi Gara Eta Azienda Gutxiago, Horretaz Hausnarketa Egin Beharra Dugu», Xabier Sestorain Zabaleta → 09. Propuestas Para La Construcción De Políticas Públicas Locales Desde La Soberanía Alimentaria...

«Galde azkarra bada fruitu freskoetan, eta lan handia bada egiteko» [Eztitxu Sabarots]

«Eztitxu Sabarotsek fruituak ekoizten ditu Aldudeko Alastainia etxaldean. Mamiño marka pean saltzenditu produkto desberdinak, erreximenta, bahakia, ozpina…Eskaintza zabala izaiteko, fruitu motaainitz lantzen ditu.» «Ekoizpena eta transformaketamenperatu behar dira. Transformazioaren hautua egin alaez, salmenta ere menperatu behar da. Nik, fruitugintza aktibitatebakarra dut. Proietu gehiago bada nun badituztenbizpahiru produkzio desberdin : fruituak, hazkuntza etabarazkiak. Fruitugintza osagarri izaiten ahal da hazkuntzarekin.» • Zure etxaldea presentatzenahal diguzu ? Aldudeko Alastainia etxaldeaninstalatua naiz. Bederatzi...

«Gizakiok gero eta gehiago bizi gara eta azienda gutxiago, horretaz hausnarketa egin beharra dugu» Xabier Sestorain| Artzaia

Xabier Sestorain Zabaleta, 47 urteko leitzarra, artzaia da. Usategieta mendatearen gailurrean ageri da bere baserrirako bidea erakusten duen seinalea: Gorritz. Izen bereko gazta egiten du. Bere bokazioa argi izan du beti eta nekazaritza ikasketak egin zituen, lehenengo Oronotz-Mugairen eta gero Iruñean, «baina ez nuen bukatu, ganberrotu egin nintzen eta eskolan baino gehiago barrikadetan egoten ginen (barrezka)». Ikasketak utzi eta etxera bueltatu zen. Urtebete eraikuntzan egin zuen lana, anaiak soldaduska egin behar zuenez haren tokia betetzera. Bazuen...

Confédération Paysannen kongresua Garazin

Frantzia mailako Confederation Paysanne sindikataren kongresua Garazin iragan da bi egunez apirilaren 22 eta 23an. ELB sindikata Confederation paysanneko kide da eta Frantziatik etorri 350 laborarien egonaldia antolatua zuen. Bi egunez, laborantxako aktualitatea eta industrializazioaren arrangura aipatu dituzte, Stéphane Le Foll Frantziako laborantxa ministroak ere parte hartzen zuela. «Erresistentziaren» beharra aipatu du Laurent Pinatel, Confederation paysanneko bozeramaileak kongresuaren amaierako hitzaldian.  « Laborantxa herrikoia, erresistentziaren lehen...

Hamar egun Brasilgo Via Campesinarekin [Antxoka Agirre]

Lehen sektoreari gehiegi begiratu gabe bizi denak ere badaki kuadrillako pare bati otar bidez ortutik zuzenean ekartzen dizkiotela barazkiak. Esnearen inguruan egon diren gatazken berri ere izango zuen akaso. Edo konturatu da labela duen tomatea harria baino gogorrago egoten dela normalean. Begia gehiago zorroztuko balu, ordea, bertako nekazari askok apustua egin duela ere ikusiko luke, eta harrituta geldituko litzateke apustu horren dimentsio politiko...

«Despieze gelarekin zerbitzu ahalik eta zabalena eskeini nahi dugu» [Iraia Sola: Oñatiko Zubillaga hiltegiko gerentea]

 «De aquí la carne sale envasada al vacío y en cada paquete pone lo que lleva y el peso, cumpliendo toda la normativa y con el registro sanitario. Se trabaja con mucho mimo y se puede envasar la carne al gusto de cada persona. Si así lo desea, incluso puede estar presente en el momento el envasado para ver cómo se hace todo» «Las personas que hacen venta directa...