Elikaherria – Elikadura Burujabetza – Soberanía Alimentaria

Soberanía Alimentaria. La Vía Campesina, Kontsumo eraldatzailea, Agroekologia, Komunalak, Nekazarien borrokak

«Artzain izanda zentzu guztia dauka internazionalista izateak» [Aritz Ganboa · Artzaina | 10 #Etxalde]

Unai Vazquez, Walter Wendelin, Gabi Basañez, David Soto eta Aritz Ganboa Askapenako kideei ETArekin kolaboratzea leporatzen diete eta seina urteko espetxe zigorra eskatzen dute beraintzat. Aritz Ganboa Nafarroako Arruatzuko artzaina da. – Auziperatutako bost lagunei sei urteko espetxe zigorra eta Askapena, Askapeña eta Elkartruke erakundeen ilegalizazioa eskatzen du Estatu españolak. Ze perspektibarekin dakusazue epaiketa hau? Aurretik egin dezakegun balorazio bakarra da egoera injusto baten aurrean gaudela. Epaiketaren ondoren gertatzen dena gertatuta...

«Ardi latxak bere rustizidadea behar du, amatasuna eta gogortasuna eduki behar du» [Aitor Urien, Artzaina | 10 #Etxalde]

Badira lau urte Aitor Urien 23 urteko abadiñarrak etxeko artaldearen kargu hartu, gaztategia egin eta lehen sektorean lanean hasi zenetik. 280 ardik, asturiar behi kasinen 14 buruk, oilo batzuk eta gazta egiteko sasoian gazurarekin hazitako 5-6 txerrik osatzen dute Aitor Urienen hazienda. Baserri inguruan 25 hektarea darabiltza eta mendiko larre komunalek osatzen dute lurra. – Bizkaiko Artzai egunean Gazta Txapelketa irabazi duzu. Ilusioa pizteko balioko du horrek. Norberarentzat motibazio handia da bai. Gainera, horren...

ARRANTZA, KINKA LARRIAN

Urteko garrantzitsuena den hegaluzearen arrantzaldia amaitzeko egun gutxi falta direnean, euskal arrantzaleek ez dute euren kezka ezkutatzen sektorearen egoera dela-eta. Lan baldintzak, komertzializazioa, kontsumo ohiturak, kofradien papera… aztertu dute GARAk eta NAIZek itsasoko bizimodua oso gertutik ezagutzen duten LAB Arrantzako Jose Luis Gallastegirekin eta Leo Belaustegirekin. Euskal Herriko matrikula eta ikurrina da nagusi Ondarroako portuko ontzietan, baina Galiziako eta Kantabriako itsasontziak ere...

BASERRIKO ESNEA GALZORIAN

Esne ekoizleek bizi duten egoera salatu dute azken hamarkadetan, baina egoera larriagoa da gaur egun; produkzio kostua baino merkeago saldu behar dute esne litroa gaur egun. Esnearen sektoreak bizi duen egoera salatu dute azkenaldian bai ekoizleek, sindikatuek zein alderdi politikoek. EHNE Bizkaiak dio merkatua erregulatzen ez bada esnea ekoizten duten abeltzainak desagertu daitezkeela. Europak apirilean haartutako erabakiaak min haandia egin die Euskal Herriko...

ESKOLA-BASERRIETATIK ALTERNATIBAK ERAIKIZ

Pasa den irailaren 10ean, Iñigo Urkullu lehendakaria eta Cristina Uriarte sailburua 2014-2015 ikasturtearen hasiera ekitaldian izan ziren, Euskal Herriko Unibertsitatean. Ekitaldiari hasiera emateko, Mercedes Renobales katedratikoak inaugurazio hitzaldi bat egin zuen. Hitzaldi magistralaren izenburua ezinago adierazgarria da: “Transgenikoak, zergatik ez?”. Hitzaldiaren ostean, UPV/EHUko errektore Iñaki Goirizelaiak eta lehendakariak berak hartu zuten hitza, eta bi-biek normaltasunez onartu zuten Renobalesen...

«Baserritik mundura: Gure elikaduraren etorkizuna jokoan» [Elikadura burujabetza eta agroekologia kurtsoa]/«Del caserío al mundo: nuestra alimentación en juego» [Curso de Agroecología y Soberanía Alimentaria]

«Baserritik mundura:  Gure elikaduraren  etorkizuna jokoan» Lehen edizioa: Urtarrila-azaroa 2016 > Klikatu hemen informazioa jasoteko: egutegia, metodologia, helburuak, ikerketarako ardatzak, irakaslegoa, prezioa, izen ematea, matrikulazioa, eta abar > Klikatu hemen izen emate orria eskuratzeko. > Informazio gehiago: www.hegoa.ehu.es Antolatzaileak: Hegoa Nazioarteko Lankidetza eta Garapenari Buruzko Ikasketa Institutua EHNE-Bizkaia «Del caserío al mundo: nuestra alimentación en juego» Primera edición: Enero-noviembre 2016 > Información básica: Calendario del curso, metodología, objetivos,contenidos,...
error: Content is protected !!