Hernaniko Orona kooperatiban kokatutako “Diametro 200” izeneko jatetxeak bertako produktuak, garaikoak eta ahal dela ekologikoak zerbitzatzen ditu: egunean 170 pertsonak bazkaltzen dute osasuntsu, horietatik 140 Oronako langileak dira. Sukalde berezia dute, elikagaiak hasi eta buka bertan eraldatzearen alde apustu egin duena. Inguruko lehen sektorea indartzen duen enpresako jantoki eredu hau aitzindaria izan daiteke. Urte gutxira enpresa gehiago gehituko zaizkien esperantzaz ari dira. Elikadura ardatz hartuta,...
↓ Deskargatu Etxalde 07 ↓ → 03. Editoriala «La Leche, Alimento O Materia Prima Barata» → 04. «Universidad Campesina Periko Solabarria», Iñaki Vigiola → 06. DO Beaufort, Organización Colectiva De La Producción Y Transformación Ligadas Al Territorio → 08. Situación Caótica Del Sector Lácteo En La Cornisa Cantábrica → 09. «El Curso Busca Que La Agenda De La Soberanía Alimentaria Trascienda El Ámbito Agrario», Beatriz Casado → 12. Euskal...
Etxaldek antolatutako bidaia honen helburua DO Beaufort eta bertako ekoizleak bisitatzea eta ezagutzea izan da. Orientazio Departamentuaren garapena arrakastatsua izan da, sektorea biziberritzeko gakoak, antolaketa kolektiboa, produkzioaren kontrola, sektoreko ordainsaria, ekoizleei ordaindutako esne litroko prezioa Euskadiko ekoizleek jasotzen dutena baino askoz handiagoa izanik... Horrek guztiak are garrantzi handiagoa du gaur egungo testuinguruan, esne-kuotak desagertu egin baitira eta ekoizpena deslokalizatu egin baitaiteke, mendiko eremuetako ekoizpenei nabarmen eraginez. Nahiz eta Nekazaritza...
Elikadura-burujabetza abiapuntu tokiko politika publikoak eraikitzeko zenbait proposamen Ekainak 26ean aurkeztu genuen dokumentua, Bizilurren, Etxalderen eta EHNE Bizkaiaren arteko lankidetzaren eta aliantzaren ondorioa da, eta Euskal Herriko udalerriei tokiko politika publikoen eremuan elikadura-burujabetza sustatzeko gakoak eskaintzeko eta gaitasuna indartzeko sortu da. Hortaz, gogoeta eta ekintza politikorako tresna bihurtzea du xede proposamen honek; indarrean dauden ereduei buruzko eztabaidetan kritikoki parte hartzen duen tresna teoriko eta praktiko bihurtzea alegia, eta hiru aldeko apustua egiten du ildo horretan:...
«Euskal Herrirako Bestelako Bizitza-Ereduak Lortzeko Burujabetza Ereiten» | Ekainak 26 Junio | 11.30etan | Sutegi Aretoa, Usurbil Ekainak 26ean aurkeztu nahi dugun dokumentua, Bizilurren, Etxalderen eta EHNE Bizkaiaren arteko lankidetzaren eta aliantzaren ondorioa da, eta Euskal Herriko udalerriei tokiko politika publikoen eremuan elikadura-burujabetza sustatzeko gakoak eskaintzeko eta gaitasuna indartzeko sortu da. Hortaz, gogoeta eta ekintza politikorako tresna bihurtzea du xede proposamen honek; indarrean dauden ereduei buruzko eztabaidetan kritikoki parte hartzen duen tresna teoriko...
ARGIA | Itsaso Zubiria Etxeberria Landare elkartera iritsi eta topatu dugu David Garnatxo, elkartean sartzekotan dabilen lagun batekin solasean. Tokiko produktuez eta kontsumo arduratsuaz ari diren bitartean, Garnatxok azaldu dio sarrera modura 42 euro ordaindu beharko dituela, eta ondoren hamabi hilabeteko kuota 36 eurokoa dela, urtean bi orduko auzolana egiteko konpromisoarekin batera. Kontsumo ereduaren aldaketa da Landareren helburu nagusietakoa. Produktu ekologikoak eta ahal den neurrian bertakoak dauzka eraldaketarako tresnatzat. Ahal...
Defendiendo los bienes comunes; construyendo soberanía alimentaria es el título de los encuentros de jóvenes campesinas y campesinos organizado por EHNE Bizkaia y Mugarik Gabe. Reclamando el derecho a la tierra, semillas, agua, conocimiento y cuidados y demás bienes comunes: construimos Soberanía Alimentaria. Enlace permanente a este recurso audiovsual en nuestra BIDEOTEKA: IKUSI/VER
↓ Deskargatu Etxalde 06 ↓ → 03. «Elecciones Municipales Y Sector Agrario» Maite Aristegi → 04. Editoriala: «Propuestas Para La Construcción De Políticas Públicas Locales» → 05. «Bat, Bi, Hiru, Lau, Bost, Sei, Zazpi», Xarles Iturbe → 06. «Gizakiok Gero Eta Gehiago Bizi Gara Eta Azienda Gutxiago, Horretaz Hausnarketa Egin Beharra Dugu», Xabier Sestorain Zabaleta → 09. Propuestas Para La Construcción De Políticas Públicas Locales Desde La Soberanía Alimentaria...
«Eztitxu Sabarotsek fruituak ekoizten ditu Aldudeko Alastainia etxaldean. Mamiño marka pean saltzenditu produkto desberdinak, erreximenta, bahakia, ozpina…Eskaintza zabala izaiteko, fruitu motaainitz lantzen ditu.» «Ekoizpena eta transformaketamenperatu behar dira. Transformazioaren hautua egin alaez, salmenta ere menperatu behar da. Nik, fruitugintza aktibitatebakarra dut. Proietu gehiago bada nun badituztenbizpahiru produkzio desberdin : fruituak, hazkuntza etabarazkiak. Fruitugintza osagarri izaiten ahal da hazkuntzarekin.» • Zure etxaldea presentatzenahal diguzu ? Aldudeko Alastainia etxaldeaninstalatua naiz. Bederatzi...