Elikaherria – Elikadura Burujabetza – Soberanía Alimentaria

Soberanía Alimentaria. La Vía Campesina, Kontsumo eraldatzailea, Agroekologia, Komunalak, Nekazarien borrokak

«Gizakiok gero eta gehiago bizi gara eta azienda gutxiago, horretaz hausnarketa egin beharra dugu» Xabier Sestorain| Artzaia

Xabier Sestorain Zabaleta, 47 urteko leitzarra, artzaia da. Usategieta mendatearen gailurrean ageri da bere baserrirako bidea erakusten duen seinalea: Gorritz. Izen bereko gazta egiten du. Bere bokazioa argi izan du beti eta nekazaritza ikasketak egin zituen, lehenengo Oronotz-Mugairen eta gero Iruñean, «baina ez nuen bukatu, ganberrotu egin nintzen eta eskolan baino gehiago barrikadetan egoten ginen (barrezka)». Ikasketak utzi eta etxera bueltatu zen. Urtebete eraikuntzan egin zuen lana, anaiak soldaduska egin behar zuenez haren tokia betetzera. Bazuen...

Confédération Paysannen kongresua Garazin

Frantzia mailako Confederation Paysanne sindikataren kongresua Garazin iragan da bi egunez apirilaren 22 eta 23an. ELB sindikata Confederation paysanneko kide da eta Frantziatik etorri 350 laborarien egonaldia antolatua zuen. Bi egunez, laborantxako aktualitatea eta industrializazioaren arrangura aipatu dituzte, Stéphane Le Foll Frantziako laborantxa ministroak ere parte hartzen zuela. «Erresistentziaren» beharra aipatu du Laurent Pinatel, Confederation paysanneko bozeramaileak kongresuaren amaierako hitzaldian.  « Laborantxa herrikoia, erresistentziaren lehen...

Hamar egun Brasilgo Via Campesinarekin [Antxoka Agirre]

Lehen sektoreari gehiegi begiratu gabe bizi denak ere badaki kuadrillako pare bati otar bidez ortutik zuzenean ekartzen dizkiotela barazkiak. Esnearen inguruan egon diren gatazken berri ere izango zuen akaso. Edo konturatu da labela duen tomatea harria baino gogorrago egoten dela normalean. Begia gehiago zorroztuko balu, ordea, bertako nekazari askok apustua egin duela ere ikusiko luke, eta harrituta geldituko litzateke apustu horren dimentsio politiko...

«Despieze gelarekin zerbitzu ahalik eta zabalena eskeini nahi dugu» [Iraia Sola: Oñatiko Zubillaga hiltegiko gerentea]

 «De aquí la carne sale envasada al vacío y en cada paquete pone lo que lleva y el peso, cumpliendo toda la normativa y con el registro sanitario. Se trabaja con mucho mimo y se puede envasar la carne al gusto de cada persona. Si así lo desea, incluso puede estar presente en el momento el envasado para ver cómo se hace todo» «Las personas que hacen venta directa...

Etxalde 05 (2015 Maiatza)

↓ Deskargatu Etxalde 05 ↓ → 03. «Musika Bai, Borroka Soziala Ere Bai», Maritxu Lopepe → 04. Editoriala: «Enfrentar La Liberalización De La Producción Para Evitar La Deslocalización» → 05. «Soberanía Alimentaria Y Construcción Material Del Estado Vasco», Txutxi Ariznabarreta → 06. «Despieze Gelarekin Zerbitzu Ahalik Eta Zabalena Eskeini Nahi Dugu», Iraia Sola → 08. Hay Que Poner Freno A La Deslocalización De La Producción Láctea → 10. Posibilidades...

#Errigora: Kontserba loteak eskutik eskura

Otsailean 3.000 despentsa bertoko 45.500 litro olioz bete ostean, kontserba loteen txanda izango da maiatzaren 14tik 26ra. Nafarroa hegoaldean ekoiztitako 6 kontserba lote eskainiko ditugu, auzolanean, ingurumenari eta elikagaien sektoreko langileei begirunea galdu gabe eta euskaraz kontsumitzeko aukera luzatuz. MAIATZEKO ESKAINTZA: IKUSI Hashtaga: #eskutikeskura

II “Jan Ta Jabe” Jardunaldiak: Emakumeen estutik alternatibak eraikitzen/Mujeres construyendo alternativas

II JAN TA JABE jardunaldiak hurrengo maiatzaren 8 eta 9an ospatuko ditugu Santurtziko Mamarigako Kultur Etxean. “Emakumeen estutik alternatibak eraikitzen” lelopean ezagutuko ditugu Elikadura Burujabetza eta Ekonomia Feminista eta Solidaria elkartzen dituzten tokian tokiko ekimenak. Emakume baserritarren zailtasunak, proposamenak eta erronkak aztertu eta ikusaraziko dira; eta euren ekimenak indartzeko proposamenak egingo dira. Larunbatean txikigune zerbitzua eskainiko da eta jardunaldiak bazkari agroekologiko (5 Euro) batekin bukatuko da. Bietara apuntatzeko hurrengo...

EREIN BEHARREKO HAZIAK: HAMAR EGUN BRASILGO VIA CAMPESINAREKIN [ANTXOKA AGIRRE/GARA]

Lehen sektoreari gehiegi begiratu gabe bizi denak ere badaki kuadrillako pare bati otar bidez ortutik zuzenean ekartzen dizkiotela barazkiak. Esnearen inguruan egon diren gatazken berri ere izango zuen akaso. Edo konturatu da labela duen tomatea harria baino gogorrago egoten dela normalean. Begia gehiago zorroztuko balu, ordea, bertako nekazari askok apustua egin duela ere ikusiko luke, eta harrituta geldituko litzateke apustu horren dimentsio politiko eta eraldatzaileaz, akaso. Horretara...
error: Content is protected !!