Ekologikoa vs. jasangarria [Xandra Romero | 7ka]

7kako artikulu bat erreproduzitzen dugu, agian alderdiak sinplifikatzen dituena eta agrotoxikoen edo kutsatzaile hormonalen inpaktua minimizatzen duena, adibidez. Baina iraunkortasuna edo elikadura-subiranotasuna gure ikuspegitik kontuan hartzeak "eco" ziurtagiri hutsak baino zabalago hartzen du. Australiatik datorren "eco" sagar batek ez du ezer jasangarririk. Bestalde, ikerketaren jatorria, Unilever, deigarria da, nekazaritzako elikagaien unibertsoa kontrolatzen duten 10 enpresa multinazionaletako bat baita... [01]


Ecológico vs. sostenible [Xandra Romero | 7ka | 2016/10/02]

elikagai ekologikoak

«Unileverrek uda honetan bertan enkargatutako ikerketa baten arabera, Espainiako Estatuko herritarren % 64k termino ekologiko, biologiko eta jasangarriak nahasten ditu. Are gehiago, hamarretik bik uste dute gauza bera dela. Izan ere, normala izan daiteke nahastea. Hau da, gauza bera dela sinestea eta produktu bat benetan ez den gauza bat dela pentsatuz erostea.

«Ekologikoa» terminoa biologiaren eremutik dator, eta gauzak erreproduzitu nahi dira – landare-, animalia- eta baita energia-ekoizpena ere – teknologiarik gabe, sintesiko produktu kimikorik erabili gabe, hala nola pestizidak, herbizida kimikoak edo ongarri artifizialak, naturaren legeak errespetatzeko eta produkziorako lehen irizpide gisa ezartzeko. Hala ere, ziurtapen ekologikoak ez du inola ere debekatzen pestizidak erabiltzea; aitzitik, jatorri naturaleko pestizidak bakarrik baimentzen ditu – kobrea edo spinosada, adibidez, edo abeltzaintzako antibiotikoak –, eta baimendutako gehieneko mugei dagokienez, ohiko pestizidak bezala arautzen dira.

Hala ere, «jasangarria» terminoa zabalagoa da, bi faktore garrantzitsu lotzen baititu: batetik, ingurumenarekiko errespetua eta, bestetik, ekonomikoa. Hau da, iraunkortasunak ingurumena errespetatzea ulertzen du, baina irizpide paraleloa pertsonen ongizatea da. Planteatzen da garapena iraunkorra izango dela soilik egungo beharrak asetzea ahalbidetzen badu, etorkizuneko belaunaldiek eurenak asetzea eragotzi gabe. Iraunkortasun hori hiru esparrutan eman behar da: ingurumenean, ekonomian eta gizartean. Beraz, oreka bat egon behar da eremu horien artean, ez bailitzateke jasangarria izango «oihartzuna» bermatzen duen elikagai bat, baina beste herrialde edo hiri batetik datorrena, ingurumen-gastuak eta -kutsadurak jasangarria ez izatea eragiten baitute.

Beraz, produktu ekologikoak kontsumitu nahi badituzu, garrantzitsua da kontuan hartzea ez dela konbentzionala baino seguruagoa edo osasuntsuagoa. Ekologikoak ekoizpen-metodoari egiten dio erreferentzia, ez produktuari. Letxuga bera ekologikotzat edo konbentzionaltzat har daiteke, eta, beraz, nutrizio-edukiaren aldea oso txikia izango da, orain arteko ikerketa zientifiko independente guztiek adierazten duten bezala.

Kontsumo arduratsua egin nahi baduzu, elikadura jasangarrian oinarrituta, ekologikoa izan ala ez, hauek dira gakoak:

    1. Haragi gutxiago jaten du, janari begetarianoek, oro har, ingurumen-inpaktu txikiagoa eragiten baitute. Nekazaritzarekin alderatuta, abeltzaintzak berotegi-efektuko gas gehiago ekoizten ditu, baita C02 baino kaltegarriagoak ere, hala nola oxido nitrosoa, CO2ak baino 296 aldiz inpaktu handiagoarekin, eta metanoa, berotzeko 23 aldiz ahalmen handiagoarekin.
    2. Bertako elikagaiak kontsumitzen ditu, gure inguru geografiko hurbilenean ekoitzitakoak.
    3. Erosi tokiko eta sasoiko elikagai gehiago.
    4. Hazkuntzarako ur gutxiago erabiltzea eskatzen duten osagaiak eskatzen ditu.
    5. Taberna eta jatetxeetan jaten du, osagaiak freskoak, prozesatu gabeak eta ez oso urrutitik datozenak.
    6. Jatetxeetan eta tabernetan ur korrontea hartzen du, eta, bestela, hurbileko ur minerala eskatzen du»
      - - -

Zazpikako jatorrizko artikulua:  Ikusi

[01] Kontsumoa kontrolatzen duten 10 enpresak:

http://www.letra.org/spip/spip.php?article5209