Elikadura-gobernantzaren eta elikadura-subiranotasunaren irizpideak Iruñeko udal haur-eskoletako menuetan
Elikagai freskoa, tokikoa, sasoikoa eta ekologikoa, aldi berean hezkuntzaren, osasunaren eta landa-mundu bizi baten defentsaren alorrak elikatzen dituen irizpide gisa. Gainera, hilabete batean haur eta helduen ahosabai zorrotzak irabazi ditu, Hello Buztintxuri eta Donibaneko hasierako ezarpen-planean parte hartzen duten bi Udal Haur Eskoletako jantokietako erabiltzaileak.
Iruñea harpidedun duen Milango Ituna betez, Udal Haur Eskolen erakunde autonomoak Elikadura Gobernantzaren eta Elikadura Subiranotasunaren irizpideak barneratzen ditu. Hezitzaileak, sukaldeak, haurrak eta familiak daude tartean. Aste honetan bertan, Iruñeko EEIIren programa esperimentalaren prestakuntza-planaren barruan, Nani Moré hartu da, irizpide ekologiko eta hezitzaileekin sukaldaritzan aditua eta "El Plat o la Vida" ren egilea, ikastetxeetako sukalde, hezitzaile eta zuzendaritzetako langileei hitzaldi orokor bat eta tailer tekniko bat emateko. Era berean, Morek beste bilera bat egingo du Nafarroako Erosketa Publikoko Taldearekin INTIAn, eredua hobetzeko eta aldatzeko irizpideetan sakontzeko, Haur Eskola guztietan eta Nafarroako Gobernuaren mendeko beste hezkuntza-etapa batzuetan hedatzeko.
Eredu aldaketak funtsezko osagaiak izan ditu: Nafarroako Udalaren borondate politikoa, Nafarroako nekazaritza ekologikoaren sektorearen heldutasuna eta INTIA edo CPAEN bezalako erakunde teknikoen konpromisoa, gizarteak eta familiek osasun eta kontsumo arduratsuari dagokionez gero eta eskari handiagoa izatea eta Nafarroako Erosketa Publikoaren Taldearen ikuspegia eta jarraipen teknikoa egitea.
Grupo de Compra Pública Navarra/Erosketa Publikoa Nafarroan (CPN/EPN) taldeak sinergia argia du Gure Platerra Gure Aukera, Kalitatezko Eskola Jantoki Publikoen aldeko Plataforma edo Kataluniako Manjadors Ecologics edo Kanarietako Ecocomedores bezalako ekimenekin. CPAEN-NNPEK, INTIA, Mundubat Fundazioa, Justicia alimentaria Global VSF, EHNE, EHKOlektiboa eta Iruñeko Haur Eskolei laguntzeko azpibatzorde bat bezalako kolektiboek osatzen dute taldea. Prozesu osoaren jarraipen teknikoa egiteko, INTIAk lehen etapa esperimentalerako proposatutako azterlanak eta ekintza-plana gidatzen ditu. Oso interesgarria da agerian uztea Erosketa Publikoko Taldea Elikadura Subiranotasunaren Parlamentu Irekiaren prozesutik sortu zela 2016ko otsailaren 16an, eta urtebete baino gutxiagoan jantokietan eragina izateko eta eredua aldatzeko mugarriak betetzen ari direla.
Aipatzekoa da Milango Itunaren fase goiztiar honetan, oraindik ez baitago hirietako edo eskualdeetako Elikadura Kontseilurik, Nafarroako Erosketa Publikoko Taldea (Parlamentu Irekiko beste taldeekin batera) rol hori betetzen ari dela neurri batean, politika publikoetara eta zaharberritze kolektiborako bideratua. Une oro, osasunaren eta hezkuntzaren eremuak bizi dira, artisau-eskalako eta eskala ekologikoko tokiko ekoizleei balioa emanez, merkaturatze-zirkuitu laburrak aplikatuz berotze globalaren aurrean, eta landa-mundu bizi baten eta landa-garapenaren aldeko tokiko elikadura-sistemak indartuz.
Prentsak islatzen duen bezala, ezarpenaren lehen hilabeteak aho-zapore ezin hobea uzten die jangelen erabiltzaile diren haur eta helduei, sukaldeetako eta formadorxetako langileei eta familia onuradunei. Itxura guztien arabera, ereduak harrera ona izango du, eta eragin positiboa izango du lehen sektorean eta landa-garapenean, Iruñeko haur-eskola guztietara hedatuz eta beste hezkuntza-etapa batzuetan ezartzen hasitakoan.
Jarraian, Iruñeko Udal Eskolekin zerikusia duten eta Nafarroako Komunikabideen arreta positiboa bereganatu duten azken albisteetarako estekak hautatuko ditugu:
> Menu aberatsak, osasuntsuak eta etxekoak. Hezitzaileen, gurasoen eta teknikarien arteko gogobetetasuna Buztintxuriko eta Donibaneko haur-eskoletan elikagai osasungarriak ezartzeko Udalaren plan pilotuaren lehen hilabetean (Diario de Noticias | KEPA GARCÍA | JAVIER BERGASA - Astelehena, 2017ko martxoaren 13a)
http://www.noticiasdenavarra.com/2017/03/13/vecinos/pamplona/menus-ricos-sanos-y-de-casa
> Nafarroako hamabi ekoizlek elikagai ekologikoak, freskoak eta sasoikoak ematen dituzte. Menu osasungarriei buruzko proiektuak eragin positiboa du lehen sektorean (Diario de Noticias | KEPA GARCÍA | Astelehena, 2017ko martxoaren 13a)
http://www.noticiasdenavarra.com/2017/03/13/vecinos/pamplona/doce-productores-navarros-suministran-los-alimentos-ecologicos-frescos-y-de-temporada
> Hello Buztintxuri eta Donibane haur-eskolek menu osasungarriak ezarri dituzte (Iruñea Gaur Egun - Astelehena, 2017ko Otsailaren 14a)> Menu osasungarriagoa Haur Eskoletan. Udala jantokietan tokiko produktuak izatea aztertzen ari da (2016ko azaroaren 24a, osteguna)
> Lur eta Murmur: Lur eta Murmur: Erosketa publikoa Nafarroan. Garbiñe Elizaincin elkarrizketatu euskaraz (INTIA y Grupo de Compra Pública de Navarra/Erosketa Pubikoa Nafarroan)
https://97irratia.info/es/2017/01/13/compra-publica-en-navarra/> Eskola-jantoki eredu berri bat (Christophe Corbiereri elkarrizketa Frantziako Alpeetako (Isere) jantoki-ereduari buruz, 2017ko urtarrilaren 27an Nafarroara egindako bisitaren harira)
http://static.noticiasdenavarra.com/docs/recursos/2017/02/08/noticiasdelcampo_17542.pdf
2017KO OTSAILEAN HEZITZAILEEI, FAMILIA ONURADUNEI ETA PRENTSARI "ELIKADURA OSASUNTSUAGORANTZ" PROIEKTUAREN AURKEZPEN PUBLIKOAREN ARGAZKIAK