Elikadura-transmisioko gaixotasunak % 44 gehitu ziren Europan 2022an

[Consalud.es]

laboratorio

23 milioi pertsona baino gehiago gaixotzen dira urtero Europan elikagai kutsatuak kontsumitzeagatik, Osasunaren Mundu Erakundearen (OME) datuen arabera. Pertsona horietatik 5.000 inguru hil dira elikadura-intoxikazio baten ondorioz izandako konplikazioen ondorioz. Kampilobakteriosia eta salmonelosia urtero milioika pertsonari eragiten dieten infekzio zoonotiko ohikoenak dira, batzuetan ondorio larriak edo hilgarriak dituztenak.

Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzak (EFSA) "Osasun bakarra" 2022 Europar Batasuneko zoonosiei buruzko azken txostenean "argitaratutako datuen arabera, EBn jakinarazitako elikadura-transmisioko agerraldien kopurua % 44 handitu zen 2022an. Campilobacteriosia eta salmonelosia izan dira elikagai-intoxikazioak eragindako gaixotasun jakinarazienak. Hala ere, kasuen kopuruak ez ditu gainditu 2018-2019 urteetan erregistratutakoak.

Bi infekzio horien ondoren, yersiniosia, STEC bidezko infekzioak eta listeriosia daude. Azken hori izan zen zoonosirik larriena, jakinarazitako kasuen artean hilgarritasun- eta ospitaleratze-tasarik handiena izan baitzuen, Nilo Mendebaldeko birusak eragindako infekzioekin batera. Listeriosia zuten pertsonen % 96k ospitaleratzea behar izan zuten. Gainera, gaixotasun horrek eragin zituen heriotza gehien, 286 pertsona.

Salmonelosia eta campilobakteriosia

Hala ere, salmonelosia eta campilobaktereriosia zoonosiak bezala mantentzen dira, kasu gehien eragiten dituztenak, nahiz eta jakinarazpen-tasa egonkor mantendu den azken urteetan. "Elikagai arruntagoek transmititutako bi gaixotasunen jakinarazitako giza kasuen kopurua pandemiaren aurretik baino baxuagoa da", dio Ole Heuer Gaixotasunak Prebenitzeko eta Kontrolatzeko Europako Zentroko (ECDC) Epidemien Aldeko Gaixotasunen Ataleko buruak.

Campilobacteriosiak, gaixotasun zoonotiko ohikoena denak, 137.107 pertsonari eragin zien. 24 estatu kidek eta Erresuma Batuak jakinarazi zuten Campylobacter-ek eragindako infekzioa, saneamendu-prozesuen ondoren, Europako Erregelamenduan ezarritako higiene-irizpideen arabera. Intoxikazio-maila handienak haragi-produktuetan eman ziren, lagin positiboen % 39rekin, eta infekzio-iturri ohikoena oilasko-haragia izan zen.

Campilobacteriosia zaintzeko sistemek estaldura osoa eskaini zuten estatu kide gehienetan, lautan izan ezik. Estaldura % 20koa izan zen Frantzian, % 64koa Herbehereetan eta % 73koa Espainian. Italian, estaldura txikiena duen laugarren herrialdean, ez zen jakinarazpen-tasarik kalkulatu. Erabilitako datuei dagokienez, herrialde guztiek gizakiengan eragindako intoxikazio-kasuetan oinarritutako datuen berri eman zuten, Belgikak eta Bulgariak izan ezik, azken horiek datu agregatuak eman baitzituzten.

Salmonelosia gizakiengan elikagai-intoxikazioei dagokienez jakinarazitako bigarren zoonosia izan zen. 2022an 65.208 kasu izan ziren, aurreko urtean baino 5.000 gehiago. Hala ere, ospitalizazioen kopurua 2021ekoa baino zertxobait handiagoa izan zen, pertsonen % 38,9 ospitaleratu baitziren intoxikazioagatik. Halaber, hilgarritasun-tasa % 0,22koa izan zen, aurreko urtekoaren antzekoa.

Zehazki, Europar Batasunak 100.000 biztanleko 15,3 kasuko tasa jakinarazi zuen, eta tasa hori egonkor mantendu zen 2021eko tasarekin alderatuta. Infekzio horien joera orokorrari dagokionez, 2018-2022 aldian ez zen gorakada edo beherakada nabarmenik izan.