Elikaherria – Elikadura Burujabetza – Soberanía Alimentaria

Soberanía Alimentaria. La Vía Campesina, Kontsumo eraldatzailea, Agroekologia, Komunalak, Nekazarien borrokak

GURE PLATERA, GURE AUKERA: Eskola Jantoki Asanblada deialdia/Convocatoria Asamblea Comedores escolares

GURE PLATERA, GURE AUKERA: CAMPAÑA EN CHANGE-KO KAMPAINA: VER/IKUSI

MAR 13 –

DEIALDIA/CONVOCATORIA DE ASAMBLADA

Azken berriak, etorkizunerako proposamenei buruzko informazioa azaltzeko eta eztabaidatzeko gonbidapena luzatzen dizuegu/Os invitamos a conocer las últimas novedades y propuestas de futuro así como a debatir sobre el tema.

  • Eguna: Martxoak 13, Ostirala
  • Ordua: Arratsaldeko 18:00tan
  • Tokia: San Frantzizkoko Udal Zentru Zibikoa, Mariaren Bihotza Enparantza z/g, San Francisco auzoa, Bilbao.

——

  • Viernes 13 de Marzo
  • Hora: 18:00 de la tarde
  • Lugar: Centro Cívico Municipal de San Francisco, Plaza corazón deMaría s/n. Barrio San Francisco, Bilbao

DEIALDIA EUSK

(Más abajo en castellano)

Hezkuntza Sailaren 2000. urteko martxoaren 22ko Aginduak (ikastetxe publikoetako jantokien funtzionamendua arautzen duena) ezartzen du eskola-jantoki publiko guztien kudeaketa “Zuzena” izan behar dela. Honek esan nahi du jantokiaren kudeaketa Hezkuntza Sailak aukeratutako katering enpresa handi baten esku geratu behar dela (soilik enpresa handi batek bete baititzake jantoki hauek kudeatzeko argitaratzen diren baldintza pleguak). Horrela, egun 7 enpresek dute Euskal Autonomia Erkidegoko eskoletan ematen diren 92.000 otorduak prestatzeko ardura.

Badaramagu zenbait urte agindu horren aldaketa eskatzen, eredu batetik besterako iragaitea proposatuz, frogatuz posible dela eskola menuetatik elikagai kilometrikoak atera, eta bertoko, sasoiko eta ingurumenarekiko errespetagarriak diren ekoizpen-ereduetatik sortutako elikagaiekin lan egitea. Honek, aldi berean, horren egoera kaskarrean dauden ekonomia lokalak berpizteko ere balioko du.

Gestiorako modelo ezberdin hau erakutsiko dute zer nolako gaitasuna izan dezaketen tokiko estrategia sozioekonomikoak bultzatzeko, aldi berean elikadura osasuntsuago, bidezkoago eta iraunkorrago bat bermatuz. Jantokiak tokian tokiko ekoizleen eta komertzio txikiaren bitartez hornitzeak oso eragin positiboak izango ditu tokiko ekonomian, lanpostuak sortuz eta tokian tokiko merkatuak berpiztuz.

Eskola Jantoki Asanblada deialdia

Azken berriak, etorkizunerako proposamenei buruzko informazioa azaltzeko eta eztabaidatzeko gonbidapena luzatzen dizuegu.

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ASAMBLEA 13 MAR: GURE PLATERA, GURE AUKERA (Nuestro plato, nuestra elección)

La Orden de 22 de marzo de 2000 del Departamento de Educación (que regula el funcionamiento de los comedores escolares de centros públicos), establece que la gestión de todos los comedores escolares públicos debe ser “Directa”. Esto, en la práctica, significa que la gestión del comedor debe quedar en manos de una gran empresa de catering (solo una gran empresa puede cumplir las condiciones de los pliegos de contratación que se publican para gestionar estos comedores), elegida por el Departamento de Educación. Así, actualmente 7 empresas se encargan de las 92.000 comidas que se ofrecen en los centros educativos de la CAPV.

Desde hace años se está reivindicando la modificación del mencionado artículo, para el avance hacia otro modelo de gestión de comedores escolares, demostrando que es posible sacar los alimentos kilométricos de los menús escolares, y llenarlos de alimentos locales, de temporada y producidos bajo modelos respetuosos con el medio ambiente, potenciando de esta manera las maltrechas economías locales.

Este modelo de gestión demostrara la capacidad de actuar como elementos clave de la estrategia socio-económica local que además garantice una alimentación más sana, más justa y más sostenible. El abastecimiento de los comedores a través de productoras y productores locales y del pequeño comercio tendrá también un efecto muy positivo en la economía local, creándose puestos de trabajo y mercados locales vivos.


COORDINACIÓN

Eneko Viñuela

VSF Herrien Bidezko Elikadura
Euskal Herriko Koordinatzailea
Los Baños Kalea 35
48910 Sestao
Zabaleta Kalea 40 Bjo
20002 Donostia
94 4961175 / 695 478 735

GURE PLATERA, GURE AUKERA: Eskola Jantoki Asanblada deialdia/Convocatoria Asamblea Comedores escolares

GURE PLATERA, GURE AUKERA: CAMPAÑA EN CHANGE-KO KAMPAINA: VER/IKUSI

MAR 13 –

DEIALDIA/CONVOCATORIA DE ASAMBLADA

Azken berriak, etorkizunerako proposamenei buruzko informazioa azaltzeko eta eztabaidatzeko gonbidapena luzatzen dizuegu/Os invitamos a conocer las últimas novedades y propuestas de futuro así como a debatir sobre el tema.

  • Eguna: Martxoak 13, Ostirala
  • Ordua: Arratsaldeko 18:00tan
  • Tokia: San Frantzizkoko Udal Zentru Zibikoa, Mariaren Bihotza Enparantza z/g, San Francisco auzoa, Bilbao.

——

  • Viernes 13 de Marzo
  • Hora: 18:00 de la tarde
  • Lugar: Centro Cívico Municipal de San Francisco, Plaza corazón deMaría s/n. Barrio San Francisco, Bilbao

DEIALDIA EUSK

(Más abajo en castellano)

Hezkuntza Sailaren 2000. urteko martxoaren 22ko Aginduak (ikastetxe publikoetako jantokien funtzionamendua arautzen duena) ezartzen du eskola-jantoki publiko guztien kudeaketa “Zuzena” izan behar dela. Honek esan nahi du jantokiaren kudeaketa Hezkuntza Sailak aukeratutako katering enpresa handi baten esku geratu behar dela (soilik enpresa handi batek bete baititzake jantoki hauek kudeatzeko argitaratzen diren baldintza pleguak). Horrela, egun 7 enpresek dute Euskal Autonomia Erkidegoko eskoletan ematen diren 92.000 otorduak prestatzeko ardura.

Badaramagu zenbait urte agindu horren aldaketa eskatzen, eredu batetik besterako iragaitea proposatuz, frogatuz posible dela eskola menuetatik elikagai kilometrikoak atera, eta bertoko, sasoiko eta ingurumenarekiko errespetagarriak diren ekoizpen-ereduetatik sortutako elikagaiekin lan egitea. Honek, aldi berean, horren egoera kaskarrean dauden ekonomia lokalak berpizteko ere balioko du.

Gestiorako modelo ezberdin hau erakutsiko dute zer nolako gaitasuna izan dezaketen tokiko estrategia sozioekonomikoak bultzatzeko, aldi berean elikadura osasuntsuago, bidezkoago eta iraunkorrago bat bermatuz. Jantokiak tokian tokiko ekoizleen eta komertzio txikiaren bitartez hornitzeak oso eragin positiboak izango ditu tokiko ekonomian, lanpostuak sortuz eta tokian tokiko merkatuak berpiztuz.

Eskola Jantoki Asanblada deialdia

Azken berriak, etorkizunerako proposamenei buruzko informazioa azaltzeko eta eztabaidatzeko gonbidapena luzatzen dizuegu.

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ASAMBLEA 13 MAR: GURE PLATERA, GURE AUKERA (Nuestro plato, nuestra elección)

La Orden de 22 de marzo de 2000 del Departamento de Educación (que regula el funcionamiento de los comedores escolares de centros públicos), establece que la gestión de todos los comedores escolares públicos debe ser “Directa”. Esto, en la práctica, significa que la gestión del comedor debe quedar en manos de una gran empresa de catering (solo una gran empresa puede cumplir las condiciones de los pliegos de contratación que se publican para gestionar estos comedores), elegida por el Departamento de Educación. Así, actualmente 7 empresas se encargan de las 92.000 comidas que se ofrecen en los centros educativos de la CAPV.

Desde hace años se está reivindicando la modificación del mencionado artículo, para el avance hacia otro modelo de gestión de comedores escolares, demostrando que es posible sacar los alimentos kilométricos de los menús escolares, y llenarlos de alimentos locales, de temporada y producidos bajo modelos respetuosos con el medio ambiente, potenciando de esta manera las maltrechas economías locales.

Este modelo de gestión demostrara la capacidad de actuar como elementos clave de la estrategia socio-económica local que además garantice una alimentación más sana, más justa y más sostenible. El abastecimiento de los comedores a través de productoras y productores locales y del pequeño comercio tendrá también un efecto muy positivo en la economía local, creándose puestos de trabajo y mercados locales vivos.


COORDINACIÓN

Eneko Viñuela

VSF Herrien Bidezko Elikadura
Euskal Herriko Koordinatzailea
Los Baños Kalea 35
48910 Sestao
Zabaleta Kalea 40 Bjo
20002 Donostia
94 4961175 / 695 478 735