EHNE-Bizkaiak Eusko Jaurlaritzaren «EAEko haragitarako behi-azienda» dokumentuari egindako hausnarketak
EHNE-Bizkaiak Eusko Jaurlaritzaren «EAEko haragitarako behi-azienda» dokumentuari egindako hausnarketak
Eusko Jaurlaritzak eta Hazik egindako eta aurkeztutako «Haragitarako behi-azienda EAEn» dokumentuan (2015eko urria) jorratzen den proiektua, bertan adierazten denez, «Euskadiko haragitarako behi-azienden azpisektorea integratzeko eta biziberritzeko merkatu-aukerak eta koiuntura aprobetxatzeko» sortu da.
Sektoreko eragileekin kontrastatzeko fasean dagoen proiektu bat da, eta 2016an ezarri nahi dira haren neurriak edo lan-ildoak.
EHNE-Bizkaiaren ustez, egia da moda bat baino zerbait gehiago dagoela euskal herritarrek tokiko produktuak kontsumitzeari dagokionez. Bada substratu sakonago bat, eta paradigma-aldaketa baten aurrean gaude gai honetan. Herrialdearen produktua sustatzea positiboa eta beharrezkoa da berez, baina horrek ez du soilik gutxi batzuengan eragin positiboa izan behar.
EHNE-Bizkaiak 2014ko udan adierazi zuen, Euskal Okelaren sustapena eta merkaturatzea bultzatzeko banaketarekin lankidetza-hitzarmenak sinatu zirela eta, txahalak gizentzeari eragingo dion kontzentrazio-prozesu bat abian jartzeko arriskua zegoela.
Prozesu horrek hiltegiei eta merkaturatzaileei ere eragingo ziela adierazi zen. Azken batean, «Euskal Okela» bezalako monopolio eta tresna publiko bat sortzen ari da, bere helburu nagusien artean EAEko haragi-ekoizleen lana defendatzea duena, eta horretan lagundu dezake.
ESNETARAKO BEHIAREN PAPERA
1.000 txahal baino gehiago har ditzakeen gizendegi bat martxan jartzea da gertatzen ari denaren adibidea. Eusko Jaurlaritzak eta Hazik adierazi dutenez, «hau ez da nahi den sektorearen garapen-eredua». Baina haragitarako behien azpisektorea Euskal Okela markaren ikuspegitik eta, batez ere, egungo egoeran biziberritzeko apustua egitea garapen eredu zehatz bat babestea da. Kontuan izan behar da gaur egun, emandako datuen arabera, EAEn jaio eta hazitako kanalen % 66 ez direla Euskal Okelakoak. Diagnostiko sektorialean, nabarmentzekoa da ez direla kontuan hartzen esnetarako behien kopurua (20.556) eta esnetarako ustiategi askok haragi-ekoizpenean izan dezaketen eta izan behar duten papera. Zentzu bikoitzarekin, ondoren beste ustiategi batzuetan gizendu daitezkeen animaliak ekarriz eta EAEko esnetarako behi-azienden ustiategietan okelagatiko sarrera areagotuz.
(...)
Irakurri dokumentu osoa Etxalde aldizkariaren 12. zenbakiko esteka honetan, 6-8. orrialdeak.
Kintoa, iparraldeko sor marka berria [12 #ETXALDE]
Euskal xerriaren produkzioaren garapen lanak saristatuak izan dira, Kintoa izeneko sor marka sortuko baita ondoko egunetan. Ipar Euskal Herriko laugarren sor marka da hau, Irulegiko arnoa, Ossau- Irati ardi gasna eta Ezpeletako biperraren ondotik.
Frantziako sor markak kudeatzen dituen INAO egiturak Kintoa sor markaren sortzea onartu dute azaroaren 24ko batzordean Parisen. Aldudeko ibarretik (Baxe Nafarroa) abiatu da produkzioa, euskal xerri arraza desagertzekotan zela 80 hamarkadan. 1995tik goiti, gelditzen ziren abereekin abiatu zen garapen lana eta gaurregun Kintoa izeneko haragiak eta urdaiazpikoak fama ederra dute, kontsumitzaile eta jatetxeen galdea laborarien eskaintza baino azkarragoa delarik. Frantzia mailan, sor marka baten sortzea prozedura luze eta konplikatua da, kalitateko zigiluetan zorrotzena baita, bai jatorriaren justifikazio aldetik, bai ekoizpen eta transformazio arauen aldetik. Sor markaren eskuratzeko galdea 2001ean egin zen eta 14 urtez aztertu da baimendu aintzin.
Bi arautegi onartu ditu INAOk, bat haragi freskoaren ekoizpenarentzat, bestea urdaiazpikoarentzat. Euskal Xerri sailan 80 bat eragile badira gaurregun: 75 ekoizle (sortzaile edota gizentzaile) batzuk transformazioa ere daramatenak, hiru transformatzaile, Aldudeko urdaiazpikoen idortzeko tresna kolektiboa eta Garaziko hiltegia. 2014an, 2600 xerri transformatu dira, hots 300 T, eta 5200 urdaiazpiko ekoiztu.
Kintoa sor markan izaiteko euskal xerri arraza hutsean lan egin behar da, hazkuntza kanpoan eramaiten da, pentze eta oihan pean, 40 xerriko taldeak izanez gehienez, eta 35 xerri hektara bakoitz gainditu gabe. Xerrien janariak ez du transgenikorik onartzen. Hamabi eta 24 hilabete artean hiltzen dira xerriak, 100 kilo gutienez dituela kanalak. Urdaiazpikoak 10 kilo gutienez behar ditu idortu aintzin eta 16 hilabetez gutienez idortzen da.
[12 #Elikaherria | 20 Orr.]Etxalde 11 (2015 Azaroa)
→ 03. «Sector Lácteo, ¡Sin Cambios!», Andoni García
→ 04. Editoriala: «Los Cambios De Fondo Exigen Huir De Maquillajes»
→ 05. «TTIP: Salud Y Alimentación En Peligro», Esther Vivas
→ 06. Lakari, Tokiko Merkataritza-Heziketarako Gune Kooperatiboa: Elikadura Eta Kontsumo Jasangarria Lantzen
→ 08. La OMS Habla De Cáncer Sin Distinguir Los Diferentes Modos De Producción De La Carne
→ 10. Ayudas Mínimas Para Los Sectores Ganaderos De Bizkaia Y Gipuzkoa
→ 11. Reclaman Nuevas Herramientas Públicas De Regulación Del Mercado Lácteo
→ 12. Reunión Del Comité De Seguridad Alimentaria Mundial En Roma
→ 16. Iparraldeko Gasnategiak Osasuntsu
→ 17. Lurramaren 10. Edizioak Arrakasta Haundia
→ 18. Erabateko Arrakasta Izan Da Alternatiben Herria
→ 20. Visita Del MNCI Argentino A Euskal Herria
→ 22. «Con La Metedología Campesino A Campesino Hemos Promovido La Agroecología Entre 150.000 Familias Cubanas», Rilma Román Nogueiras Y Adilen Roque
→ 26. Fertilizando El Caos Climático
→ 28. París Y El Líbano: La Humanidad Y La Solidaridad Deben Prevalecer
Etxalde 10 (2015 Urria)
→ 03. «Comedores Escolares: Alimentos Locales Y De Temporada. Para Qué Y Por Qué», Javier Azpitarte Ariño
→ 04. Editoriala: «Las Marcas De Calidad Al Servicio De...»
→ 05. «Lurrama 2015: 10 Eidizioa», Maryse Cachenaut
→ 06. Food First Visita Euskal Herria Para Conocer Experiencias De Soberanía Alimentaria
→ 08. «Artzain Izanda Zentzu Guztia Dauka Internazionalista Izateak», Aritz Ganboa
→ 12. Emakumeenmundu Martxak Ereiten Darrai
→ 14. Las Ayudas Coyunturales No Solucionarán El Problema Estructural De Falta De Autonomía De Las Explotaciones
→ 16. «Ardi Latxak Bere Rustizidadea Behar Du, Amatasuna Eta Gogortasuna Behar Ditu», Aitor Urien
→ 18. Ossau Irati Sor Markako Hauteskundeak Irabazi Ditu Elbk
→ 20. Amama. Baserria Zinemaldian
→ 23. COAG Reclama «Un Giro De 180 Grados» En La Lucha Frente A La Varroa
→ 25. Gran Paso Contra Los Transgénicos En La UE
→ 26. ¿Transgénicos O Ciencia?
→ 28. ¡No Al TTIP, Por La Soberanía Alimentaria!
Etxalde 09 (2015 Urria)
→ 03. «Arabar Errioxa: Xaharrak Berri Hazifreskoarekin Batera», Esti Besa Eta Lorentzo Gorroño
→ 04. Editoriala: «Reglas De Juego, Autonomía En La Producción Y Diversificación»
→ 05. «¡Transgénicos No! Por Precaución Y Justicia», Iñaki Bárcena
→ 06. El Sector Lácteo Baila Al Son Del Mercado Internacional
→ 07. «Merkatuaren Erregulazioa Ez Badago, Gaizki Pasatu Behar Dugu Denok», Joxe Korta
→ 08. Ganaderos Europeos Piden Medidas De Control De La Producción
→ 09. COAG Exige Garantías Reales De Precios Dignos Para Suscribir El Acuerdo
→ 11· Errigoraren Udazkeneko Kanpainaren Aurkezpena
→ 14. La Diplomacia De Los Muros
→ 16. Mutriku, Zaldibia Eta Lezoko Transformazio Zentruak Bultzatzeko Deia Gipuzkoako Aldundiari
→ 19. Aldudeko Gasnategiaren Garapena Herritarren Diruari Esker
→ 20. Jai Herrikoietan, Txosnetan, Tabernetan... Bere Lekua Egitera Itsasoratu Da Boga Garagardoa
→ 24. Reunión De La Red Mundial Por El Derecho A La Alimentación Y Nutrición
→ 28. La Agricultura Campesina, Solución A La Crisis Climática
Etxalde 08 (2015 Abuztua)
→ 03. «Kuotak Desagertu Ziren, Eta Zailtasunak Handitu…», Mixel Berhokoirigoin
→ 04. Editoriala: «Cuando La Realidad Supera Las Teorías»
→ 05. «Re-Dibujando El Mapa: Investigando El Factor Tierra En La Construcción De La Soberanía Alimentaria», Zoe Brent
→ 06. La Crisis Del Sector Lácteo No Se Soluciona Con Parches
→ 07. 15.000 Personas Se Manifiestan En Galiza Por El Sector Lácteo
→ 08. «La PAC Va Hacia Ayudas Individuales Y No Hacia Estructuras Colectivas Para Ir Avanzando En Autonomía», Yvon Bochet
→ 11. Ya Se Han Designado Las Personas Responsables De Los Departamentos De Agricultura Forales 12· Emisiones Netas Cero: Ni Netas Ni Cero. Por Silvia Ribeiro
→ 14. El MST De Mato Grosso Celebra
→ 20. Años De Lucha Y Organización
→ 15. «La Alimentación, La Tierra Y Las Semillas También Son Responsabilidad De La Sociedad», Unai Aranguren
→ 18. «Erosleak Kalitatea Xekatzen Du, Hemengo Ekoizleen Ikustea Eta Mintzatzea Maite Du». Kaiku Borda
→ 22. Elikadura Burujabetzaren Aldeko Ikerketa
→ 26. Gestión Colectiva De Pastos De Montaña. Agrupación Pastoral Plan Pichu
→ 28. Valoración De La Acusación Popular En El Caso Cabieces-Kutxabank
Etxalde 07 (2015 Uztaila)
→ 03. Editoriala «La Leche, Alimento O Materia Prima Barata»
→ 04. «Universidad Campesina Periko Solabarria», Iñaki Vigiola
→ 06. DO Beaufort, Organización Colectiva De La Producción Y Transformación Ligadas Al Territorio
→ 08. Situación Caótica Del Sector Lácteo En La Cornisa Cantábrica
→ 09. «El Curso Busca Que La Agenda De La Soberanía Alimentaria Trascienda El Ámbito Agrario», Beatriz Casado
→ 12. Euskal Herrirako Bestelako Bizitza Ereduak Lortzeko Burujabetza Ereiten, Liburuaren Aurkezpena
→ 15. La Ciudadanía Gasteiztarra Se Apunta Al Consumo Responsable Y Transformador
→ 16. Uzta Ona Aurtengo Herriko Gariarentzat
→ 17. Laborarien Xokoa Prestatzen Ari Da
→ 18. Udaz Baliatu Laborantxa Herrikoia Ezagutarazteko
→ 19. Preocupación En Las Carnicerías Por La Colaboración Entre Lábel Y Eroski
→ 20. La Eurocámara Aprueba El Documento Para Las Negociaciones Del TTIP.
→ 23. El TTIP Y La Situación Griega, Principales Ejes Del Congreso Estatal De Economía Feminista
→ 24. Lan Istripuen Aurkako Borroka Berretsi Dute ELA, LAB, ESK, STEILAS, EHNE Eta HIRUk
→ 26. Sembrando Soberanías
→ 28. «Agroekologiaz Dihardugunean Garbi Geratu Behar Daez Garela Nekazaritzaz Soilik Ari» Igone Saldias
DO Beaufort, lurraldeari lotutako ekoizpenaren eta eraldaketaren antolaketa kolektiboa
Etxaldek antolatutako bidaia honen helburua DO Beaufort eta bertako ekoizleak bisitatzea eta ezagutzea izan da.
Orientazio Departamentuaren garapena arrakastatsua izan da, sektorea biziberritzeko gakoak, antolaketa kolektiboa, produkzioaren kontrola, sektoreko ordainsaria, ekoizleei ordaindutako esne litroko prezioa Euskadiko ekoizleek jasotzen dutena baino askoz handiagoa izanik... Horrek guztiak are garrantzi handiagoa du gaur egungo testuinguruan, esne-kuotak desagertu egin baitira eta ekoizpena deslokalizatu egin baitaiteke, mendiko eremuetako ekoizpenei nabarmen eraginez. Nahiz eta Nekazaritza Politika Bateratuaren (NPB) egungo esparru negatiboa aldatu egin behar den, adibide batzuek erakusten dute ekoizleen konpromiso kolektiboa dagoenean posible dela nekazaritzako eta abeltzaintzako ekoizpen iraunkorra eta errentagarria mantentzea.
Frantziako Alpeetako Savoierako bidaia 2015eko ekainaren 29tik uztailaren 3ra egin da, eta adibide horietako bat bertatik bertara ezagutzeko balio izan du, kasu honetan esnetarako behien kasuan, Beaufort Gaztaren Jatorri Deituraren esparruan.
Bidaian Euskal Herriko baserritarrek eta Kantauri itsasoko beste leku batzuetako baserritarrek hartu dute parte. Bizkaia Esnea Kooperatibako pertsonak ere izan ditugu, antolaketa kolektiboak gaur egungo testuinguruan duen garrantzia dela eta, eta, ildo horretan, Beaufort Jatorrizko Deituraren moduko proiektu batek, lurraldeari erabat lotuta dagoenak, ekarpen handia egin dezake. Karrantzako Udaleko ordezkari batek ere parte hartu du.
Bisiten ibilbidean Beaufort en Albertvilleko AOC sindikatuarekin (Jatorri Deitura), Beauforteko esne-kooperatibarekin, Beauforteko Defentsa Batasuneko presidente Ibon Bochetekin, Beaufort Ekoizleen Batasunarekin eta Beaufortain Kooperatiba Esnekien Elkartearekin bildu da. Mendiko larreen kudeaketa ezagutzea ekoizleen aldetik, Ibon Bochet kasu, eta larreen kudeaketa kolektiboko sistemak ezagutzea, Cormet d 'Arêcheseko Pichu Planeko (1.945 m) artzaintza-sozietate kooperatiboa ezagutuz. Savoie eskualdeko Confederation Paysanneko kide diren hainbat ekoizleren ekoizpenak ere bisitatu dira, bisitekin batera.
Bereziki eskertzekoa da Manon, Savoie eskualdeko Confederation Paysanne-n lan egiten duen teknikaria, itzulpengintzan laguntzen egindako lan eskergarengatik.
Irakurri artikulu osoa Etxalde aldizkariaren 7. zenbakiko esteka honetan, 6-7. or.
Elikadura Burujabetza eta politika publikoak Euskal Herrian
Elikadura-burujabetza abiapuntu tokiko politika publikoak eraikitzeko
zenbait proposamen
Ekainak 26ean aurkeztu genuen dokumentua, Bizilurren, Etxalderen eta EHNE Bizkaiaren arteko lankidetzaren eta aliantzaren ondorioa da, eta Euskal Herriko udalerriei tokiko politika publikoen eremuan elikadura-burujabetza sustatzeko gakoak eskaintzeko eta gaitasuna indartzeko sortu da.
Hortaz, gogoeta eta ekintza politikorako tresna bihurtzea du xede proposamen honek; indarrean dauden ereduei buruzko eztabaidetan kritikoki parte hartzen duen tresna teoriko eta praktiko bihurtzea alegia, eta hiru aldeko apustua egiten du ildo horretan: elikadura-burujabetzaren aldeko apustua, errealitatearen abiapuntu eta ikuspuntu izateko aukera gisa; politika publikoen aldeko apustua, espazioak eta proposamenak eztabaidatzeko tresna estrategiko gisa; eta ikaskuntza partekatuaren aldeko apustua, definituriko helburuak elkarrekin lan eginez lortzeko formula gisa.
DOKUMENTU OSOA [PDFa] IRAKURRI / DESKARGATU
Etxalde 06 (2015 Ekaina)
→ 03. «Elecciones Municipales Y Sector Agrario» Maite Aristegi
→ 04. Editoriala: «Propuestas Para La Construcción De Políticas Públicas Locales»
→ 05. «Bat, Bi, Hiru, Lau, Bost, Sei, Zazpi», Xarles Iturbe
→ 06. «Gizakiok Gero Eta Gehiago Bizi Gara Eta Azienda Gutxiago, Horretaz Hausnarketa Egin Beharra Dugu», Xabier Sestorain Zabaleta
→ 09. Propuestas Para La Construcción De Políticas Públicas Locales Desde La Soberanía Alimentaria
→ 10. « Galde Azkarra Bada Fruitu Freskoetan, Eta Lan Handia Bada Egiteko », Eztitxu Sabarots
→ 12. «Queremos Abrir La Conservera Para Que La Gente Lo Utilice», Nadia Ayuso
→ 14. «Herri Mugimenduetako Jendea Ere Irakasle Moduan Gonbidatzea Oso Aberasgarria Izan Da», Joseba Fernandez
→ 16. Sector Lácteo. Dictamen Del Comite De Las Regiones Europeo
→ 19. En El Pueblo De Las Alternativas, Vamos A Cambiar El Sistema
→ 21. «Baratzea Da Egun Daukagun Gauza Iraultzaile Bakarrenetakoa», Jakoba Errekondo
→ 22. Soberanía Alimentaria Y Agroecología, Receta Para Curar Un Sistema Alimentario Enfermo
→ 23. «La Guerra Ha Sido El Instrumento De Despojo Más Importante Que Ha Tenido La Oligarquía Colombiana», Eberto Díaz Montes
→ 26. De Mosquitos A Bebés Transgénicos