Facua-ren txostena: Elikagaiak %875 garestitzen dira baserritik supermerkatura

FACUAk analisi konparatiboa egin du fruituen, barazkien, lekaleen, arrautzen eta ekilore-olioaren jatorrizko prezioari buruz, eta zortzi banaketa-katetan. Azterlanak alderatu egiten ditu nekazariari produktu bat ekoizteagatik ordaintzen zaion zenbatekoa eta kontsumitzaileak salmenta-puntuetan erosten duen prezioa.

Los alimentos se encarecen hasta un 875% del campo al supermercado

[Facua]

Facua - Consumidores en Accion enpresaren txostenak bitartekarien, banatzaileen eta supermerkatu kate handien onura erraldoiak azaltzen ditu elikagaien gehiegizko prezioaren igoeraren arrazoi nagusitzat.

200.000 kontsumitzaile baino gehiago biltzen dituen erakunde honek egindako azterketa konparatiboaren arabera, elikagaien oinarrizko produktuak % 875 garestitzen dira banaketa-katearen azken puntura, supermerkatura, iristean.

Emaitza horietara iristeko, Facuak produktu bat ekoizteagatik nekazariak jasotzen duena kontsumitzaileak salmenta-puntuan erosten duen prezioarekin alderatu du. Azterketa Mercadona, Día, Alcampo, Eroski, Lidl, Aldi, Hipercor eta Carrefourren egin da urtarrileko lehen egunetan.

FACUAk berriro eskatu die gobernuei etiketa bikoitza ezar dezatela, kontsumitzaileek jakin dezaten zenbat kobratu duten nekazariek supermerkatuetan saltzen diren produktuengatik. Etiketatze bikoitzak aukera emango luke jakiteko zein enpresek handitzen dituzten gehien beren irabazi-marjinak eta zeinek zigortzen duten gehien lehen sektorea, prezioak gehiegi doitzera behartuz.